Λούφα και παραλλαγή: Η αλήθεια του Νίκου Περάκη (vid)

Αντώνης Πατσούρας
Λούφα και παραλλαγή: Η αλήθεια του Νίκου Περάκη (vid)
Η ταινία σταθμός του Νίκου Περάκη που παρουσιάστηκε δέκα χρόνια μετά την πτώση της χούντας.

Στις 8 Νοεμβρίου 1984 θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία με τίτλο "Λούφα και παραλλαγή". Είναι μια φάρσα για την πρώτη χρονιά της χούντας (1967-68) στον ΕΣ (Ελληνικό Στρατό).

Είναι το αριστούργημα του Νίκου Περάκη ο οποίος μέσω αυτής καθιέρωσε στο εγχώριο σινεμά αρκετούς νέους ηθοποιούς που συνεχίζουν να κάνουν σπουδαία καριέρα.

Η "Λούφα και παραλλαγή", είναι η αλήθεια του Νίκου Περάκη για τον στρατό στα χρόνια της χούντας. Η ταινία είναι γεμάτη με συμβολισμούς. Η γυναίκα του Παπαδόπουλου (Καλογερόπουλος) που είναι στο κρεβάτι όταν τα τανκ κάνουν την εμφάνιση τους στην Αθήνα εκείνο το ξημέρωμα της 21ης Απριλίου 1967.

Η Ελλάδα που άκουγε αλλά δεν τολμούσε να πιστέψει πιάστηκε στον ύπνο εκείνο το βράδυ. Η ταινία είναι κωμωδία αλλά ξαφνικά είναι δράμα. Είναι μια ζόρικη περίοδος.

Είναι η περίοδος του Α2 (δεύτερο γραφείου) και του φακελώματος. Είναι μια εποχή που καθετί ρώσικο προκαλεί απέχθεια. Ακόμη και εάν είναι ο Ντοστογιέγσκι που έχει πεθάνει αλλά οι ήρωες του μένουν για πάντα. Α, ρε Καραμαζόφ.

Ξαφνικά ο στρατός αποφασίζει για το μέλλον της χώρας. Ο Σαββίδης απορεί: "Και εγώ είχα μείνει με την εντύπωση ότι τις επαναστάσεις τις κάνει ο λαός". Η ταινία δεν αφορά κάποια μονάδα των συνόρων αλλά την στρατιωτική τηλεόραση εκεί κοντά στο Πεδίον του Άρεως.

Είναι και εκείνος ο Κατσάμπελας, ο συνταγματάρχης, που τα αγγλικά του μοιάζουν μ' εκείνα του Παττακού. Είναι η εποχή του "άρτος και θεάματα" και όχι του "όπου η δόξα και το καθήκον".

Είναι η εποχή που ο επιλοχίας έχει εξουσίας ταξίαρχου. Αυτά φυσικά ίσχυαν και πριν από την 21η Απριλίου. Η εικόνα του παππά που τρώει το σαλαμάκι και ο φαντάρος κοιτάει με τα μάτια έξω δεν φεύγει από τα μάτια.

Είναι και αυτό το στριπτίζ για το οποίο διψάει ο λαός. Είναι το στριπτίζ της δημοκρατίας που προηγήθηκε της 21ης Απριλίου. Η ταινία έχει και την Εμμανουέλα της, ανιψιά στρατηγού, που έχει μπάρμπα στο ΓΕΣ και πρέπει να κάνει καριέρα...

Είναι η τηλεόραση της εποχής εκείνης που δείχνει τα επίκαιρα και καλύπτει όλες τις δράσεις της τριανδρίας. Φυσικά από την ταινία δεν θα μπορούσε να λείπει και ο αγγλικός παράγων αλλά και ο αμερικανικός.

Στην ταινία μεταξύ άλλων παίζει και ο Γιώργος Μαυροψαρίδης, ο μοντέρ της "Ευνοούμενης" που προτάθηκε με όσκαρ. Παίζει τον μοντέρ στην ταινία. Η "Λούφα και παραλλαγή" βραβεύτηκε ως καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και πήρε και μια σειρά από άλλα βραβεία.

Όσοι έπαιξαν τότε μας απασχολούν έως σήμερα σε θέατρο, σινεμά και τηλεόραση. Κιμούλης, Καλογερόπουλος, Χαϊκάλης, Σκιαδαρέσης, Μάϊνας, Αλεξίου είναι κάποιοι εξ' αυτών.

Είναι και ο Μπαλούρδος, ο Τάκης Σπυριδάκης, που έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή.

«Κάποια μέρα, ένα πρωί, θα πετάξει το πουλί...». Ακόμη πετάει.