Βασίλης Ραφαηλίδης: Η μυθική ιστορία των Εβραίων

Αντώνης Πατσούρας
Βασίλης Ραφαηλίδης: Η μυθική ιστορία των Εβραίων
Εκεί που η ιστορία συναντά τον μύθο ο Βασίλης Ραφαηλίδης γράφει την ιστορία του για τους Εβραίους.

Η ιστορία του κάθε λαού αρχίζει από την μυθολογία. Αυτή είναι μια γενική διαπίστωση η οποία φυσικά ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει την πιο πλούσια μυθολογική παράδοση.

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης που καταπιάστηκε με την ιστορία της Ελλάδος αποφάσισε πως ένα ενδιαφέρον θέμα θα ήταν και η ιστορία των Εβραίων. Ενός λαού που έχει μοναδική θέση στον κόσμο.

Στις σελίδες του βιβλίου θα διαβάσει κανείς μοναδικές ιστορίες που ισορροπούν ανάμεσα στο μύθο και την αλήθεια. Η ιστορία του ξεκινάει από τον πατέρα Αβραάμ που έφτασε στη σημερινή Παλαιστίνη και θα συνεχιστεί με τους απογόνους του Ισαάκ και Ιακώβ.

Ο ενδέκατος υιός του Ιακώβ, ο Ιωσήφ, έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία μας και θα μας οδηγήσει στον Μωυσή της Βίβλου ο οποίος και οργάνωσε την μεγάλη έξοδο.

Ο Ραφαηλίδης εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία των ονομάτων των Εβραίων και κάνει και αναφορά και στον Ιησού που στα εβραϊκά σημαίνει σωτήρας και ο πρώτος στην ιστορία ήταν ο Αυσή, ο γιος του Ναυή.

Ο Δαβίδ, ο βασιλιάς με την σφεντόνα, θα απασχολήσει έντονα τον συγγραφέα και ύστερα ο Σολομών και ο ναός του Σολομώντος. Ξεχωριστό κεφάλαιο είναι και οι Προφήτες. Ο Ηλίας, ο Ησαϊας, ο Ιερεμίας που ο συγγραφέας τον γράφει "ο Βελουχιώτης της Βίβλου", ο Δανιήλ.

Ένα μοναδικό ταξίδι ανάμεσα στην ιστορία και στο μύθο με 34 κεφάλαια-φωτιά.

*"Η μυθική ιστορία των Εβραίων", Βασίλης Ραφαηλίδης, Εκδόσεις 21ου, 2010.