Ο Νίκος Καζαντζάκης μαθαίνει στα παιδιά τον Μέγα Αλέξανδρο

Αντώνης Πατσούρας
Ο Νίκος Καζαντζάκης μαθαίνει στα παιδιά τον Μέγα Αλέξανδρο
To παιδικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη με θέμα την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι απλά ... συναρπαστικό.

Το 1978 θα εκδοθεί για πρώτη φορά το παιδικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη με τον τίτλο "Μέγας Αλέξανδρος".

Πραγματεύεται φυσικά την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Έλληνα που κατέκτησε τον κόσμο, και είναι γραμμένο για παιδιά αλλά και ενήλικες.

Είναι ένα ψυχαγωγικό αλλά και διδακτικό βιβλίο. Ο Κρητικός συγγραφέας αναπλάθει την ιστορία του Μακεδόνα Βασιλιά, από την εποχή που γνώρισε και δάμασε τον Βουκεφάλα έως το τέλος του.

«Ήταν η 13η Ιουνίου. Κατά το βράδυ ο Αλέξανδρος έκλεισε τα μάτια και δεν τ' άνοιξε πια ποτέ», γράφει ο Καζαντζάκης για το τέλος του ήρωα. Το έργο κεντρικό ήρωα τον Αλέξανδρο και σιμά του είναι ο ομογάλακτος αδελφός του, ο Στέφανος. Θα διαβάσουμε και για τον Ηφαιστίωνα.

Ο Καζαντζάκης θα περιγράψει με την μοναδική του πέννα για τα όμορφα τοπία της Ανατολής, θα μιλήσει για τον χρυσό αιώνα του Περικλή και για την διαφορά των Ελλήνων με τους Βαρβάρους.

Ο Μέγας Αλέξανδρος θα εκπληρώσει την αποστολή που του είχαν αναθέσει οι θεοί. Ο Μέγας Αλέξανδρος που στηρίχτηκε σε δυο ισχυρά "θεμέλια" του κόσμου, τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη, τα κατάφερε.

Σ' ένα μάθημα με τον μεγάλο δάσκαλο Αριστοτέλη του είχε πει ο νεαρός Αλέξανδρος: «Χρειάζεται ένας μεγάλος αρχηγός να βάλει τάξη στην αναρχία. Να σμίξει όλες τις ψυχές της Ελλάδας, να μαζέψει απ΄όλες τις πολιτείες στρατό, να τον γυμνάσει καλά και να κινήσει».

«Μικρή είναι η Μακεδονία για σένα. Μικρή είναι η Ελλάδα. Κυρίεψε τον κόσμο». Αυτό έκανε ο Μέγας Αλέξανδρος και αυτό μας παρουσιάζει ο μοναδικός Νίκος Καζαντζάκης.

*"Μέγας Αλέξανδρος", Εκδόσεις Καζαντζάκη, Μάρτιος 2007.