Ο Ερντογάν συνεχίζει τις «εκκαθαρίσεις» σε δημόσιο, ΜΜΕ και στρατό

Gazzetta team
Ο Ερντογάν συνεχίζει τις «εκκαθαρίσεις» σε δημόσιο, ΜΜΕ και στρατό
Δύο νέα διατάγματα που προβλέπουν την απομάκρυνση στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστικών, δημοσίων υπαλλήλων, καθηγητών και άλλων αποφασίστηκαν στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα θα προχωρήσει σε απολύσεις περισσότερων από 900 δημοσίων υπαλλήλων και θα ενισχύσει τις εξουσίες του Ταγίπ Ερντογάν επί της εθνικής μυστικής υπηρεσίας (ΜΙΤ) με δύο διατάγματα που δημοσιεύονται σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία διατάγματα, πρόκειται για υπαλλήλους υπουργείων, δημοσίων οργανισμών και στρατού, ενώ στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται και 100 εργαζόμενοι στον ακαδημαϊκό χώρο.

Ακόμη, προβλέπεται ότι θα απαιτείται η άδεια του Τούρκου προέδρου προκειμένου να διενεργείται έρευνα για τον επικεφαλής της MIT ή προκειμένου το πρόσωπο αυτό να καταθέτει ως μάρτυρας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος θα προΐσταται της εθνικής μονάδας συντονισμού πληροφοριών.

Το γραφείο του επικεφαλής εισαγγελέα της Άγκυρας θα έχει την εξουσία να διεξάγει έρευνα για βουλευτές που κατηγορούνται για αδικήματα που φέρεται να διέπραξαν πριν ή μετά από εκλογές, σύμφωνα με ένα από τα διατάγματα.

Διατάσσει δε το κλείσιμο του φιλοκουρδικού πρακτορείου ειδήσεων Dihaber και δύο εφημερίδων, που εδρεύουν στην νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ.

Τα νέα λουκέτα έρχονται να προστεθούν στο κλείσιμο περίπου 130 δημοσιογραφικών οργανισμών και τις συλλήψεις τουλάχιστον 150 δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τα διατάγματα, η Τουρκία θα επιστρατεύσει 32.000 άτομα ως προσωπικό για την αστυνομία καθώς και 4.000 δικαστές και εισαγγελείς.

Με αφορμή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε πέρυσι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η Τουρκία έχει απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 150.000 αξιωματούχους στο πλαίσιο της εκστρατείας εκκαθαρίσεων.

Αυτές έχουν στόχο πρόσωπα τα οποία οι αρχές κατηγορούν ως υπόπτους για διασυνδέσεις με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Τα μέτρα αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχία στους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας και στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα ως δικαιολογία για να καταστείλει τους διαφωνούντες.

Πηγή: efsyn.gr