Δραγασάκης: «Καταλύτης η ανάκαμψη για τα "κόκκινα" δάνεια»

Gazzetta team
gazzetta default image fallback
Στο ρόλο της διευθέτησης των «κόκκινων δανείων» στη συνολική οικονομική πορεία της χώρας στάθηκε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Στην ομιλία του σε συνέδριο για τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στη στενή σχέση που έχουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με την οικονομική ύφεση και την ανεργία, τονίζοντας πως «η ανάκαμψη εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη ρύθμιση των δάνειων».

Αναφερόμενος πιο αναλυτικά στο ζήτημα, σημείωσε πως ο δυναμισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων -που αποτελούν τη βάση της οικονομίας- παραμένει «παγιδευμένος λόγω της υπερχρέωσης προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά Ταμεία και ιδιώτες προμηθευτές». Αναγνώρισε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συναντούσαν έναν «τοίχο», μια ακαμψία από όλους τους πιστωτές. Από την άλλη μεριά οι τράπεζες αδυνατούσαν να τους παρέχουν χρηματοδότηση γιατί κουβαλούσαν ένα τεράστιο βάρος μη εξυπηρετούμενων δανείων: ένα γεγονός που οδήγησε σε 3 διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις.

Αυτή την κατάσταση παραλάβαμε ως κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Δραγασάκης και μίλησε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα «καινοτόμο εργαλείο» και «μια σημαντική μεταρρύθμιση» για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κατάστασης.

Αφού αναφέρθηκε στα βασικά σημεία του νόμου, τόνισε πως θα κριθεί στη πράξη και ανέφερε το σχετικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του: όπως είπε, ο νόμος θα ισχύσει 3 μήνες μετά την ψήφισή του, σημειώνοντας πως το εν λόγω χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τεχνικές προετοιμασίες.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στα «διδάγματα» από τη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας. Όπως ανέφερε, το βασικό συμπέρασμα ήταν πως οι σχέσεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης παραμένουν ασύμμετρες. Τόνισε πως οι Ευρωπαίοι «ορισμένες φορές συμπεριφέρονται, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο, ως δανειστές παρά ως εταίροι».