ZAK Margio: Η γοητεία του απρόβλεπτου
Το παλικάρι αυτό έχει κάτι από το πνεύμα των αδερφών Μαρξ, ιδιαίτερα του Γκράουτσο. Κάπου εδώ η ανάγνωση και η πρώτη γραφή σταματούν. Η εσωτερική φωνή έρχεται στο προσκήνιο και λέει: μα, το κείμενο δεν είναι για μουσική και έναν εκπρόσωπό της; Προσπερνάς την παρατήρηση και όσο παίζουν τα τραγούδια του εσύ επιμένεις για τη σύνδεση με τον μεγάλο αμερικανό κωμικό. Λοιπόν, ο Γκράουτσο είχε πει το εξής: αν δεν σας αρέσουν οι ιδέες μου, έχω κι άλλες. Που σημαίνει ότι μπορώ να συνομιλήσω με τον καθέναν από εσάς, μπορώ να ανταποκριθώ στα πάντα χωρίς να εκτεθώ.
Ο καλλιτέχνης που παρουσιάζουμε είναι ένας χαμαιλέοντας με πείσμα και πολύτροπη συμπεριφορά. Και ναι, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί εκφραστικά και δημιουργικά, να του πουν ειδικοί και «ειδικοί» αποφάσισε τις θες να είσαι ρε αγόρι μου! Αυτό, όμως, είναι λάθος. Αν μπορείς να δώσεις καλά μουσικά κομμάτια σε πολλά είδη, κάνε το! Το κοινό θα πρέπει να ζητά καλογραμμένη μουσική, δηλαδή έναν τύπο που να έχει και τις άλλες ιδέες. Ο τραγουδοποιός που έχουμε μπροστά μας κρατά την ακουστική, την ηλεκτρική κιθάρα, τον spoken word τρόπο και τη δύναμη του χιπ-χοπ. Ο ΖΑΚ Margio ανήκει σε μια λέσχη που ζουν οι άλλοι του μουσικοί εαυτοί.
Δεν ξέρεις τι να περιμένεις και αυτό είναι τέλειο!
Με τον ZAK Margio ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις και αυτό είναι τέλειο! Ο τύπος έχει καταφέρει να μπει σε διαφορετικά μουσικά μονοπάτια και δεν δείχνει ότι μπορεί να εκτραπεί σε θορυβώδη, θολωμένα πεδία. Είναι ροκ; Είναι. Είναι ποπ πανκ; Είναι. Είναι ράπερ; Είναι. Τραγουδά με ελληνικό στίχο; Τραγουδά. Τραγουδά με αγγλικό; Τραγουδά. Τέτοια πολυσχιδή απεύθυνση δεν τη βρίσκουμε εύκολα. Φυσικά και είναι εύκολο να χαθεί ο προσανατολισμός και να μπερδευτεί το κοινό. Ο ΖΑΚ, όμως, όπως φαίνεται, δεν αγχώνεται για το αν θα μπερδευτεί το κοινό. Ο ακροατής μια «υποχρέωση» έχει: να ακούσει τη μουσική του. Αν το κάνει, θα βγει κερδισμένος, πιστέψτε με.
Ο ΖΑΚ έχει στο ενεργητικό του δύο EP, «Purgatorium» (2023) και «Seventeen» (2025), και ετοιμάζει την πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά. Ο τίτλος της είναι «Lullabies of the Lost» (από Eleventh House Records) και μέχρι στιγμές έχουν βγει τρία teaser singles. Ακούγοντας τα καταλαβαίνεις αμέσως ότι ο τύπος έχει ένα στιβαρό δημιουργικό πρόσωπο και πολλά δημιουργικά προσωπεία. Ο ΖΑΚ καταπιάνεται με διαφορετικά είδη και το κάνει καλά! Ε, αυτό αξίζει αναγνώριση και σεβασμό.
Τρία ξεχωριστά singles
Ο ΖΑΚ σε προετοιμάζει για τη νέα δουλειά του με ένα indie rock, σε αγγλικό στίχο, «Paintbrush», που κυλά με την ορμή και την καθαρότητα που πρέπει, με ένα πανκ κομμάτι, «FOMO», που εκπέμπει δυναμισμό, και με ένα καθαρόαιμο ραπ στο «Σημάδι Κινδύνου». Για τον γράφοντα, ταπεινή και υποκειμενική γνώμη, το τελευταίο είδος φαίνεται να του ταιριάζει λίγο περισσότερο, μια και έχει καλό «πάτημα» και δυνατό flow.
Πριν βάλουμε την τελευταία τελεία, διαβάστε αυτό το κομμάτι από το δελτίο Τύπου για να καταλάβετε λίγο την απρόβλεπτη και πολύπτυχη καλλιτεχνική του προσωπικότητα: Ο ZAK Margio, κατά κόσμον Φίλιππος Ζακούρας, είναι από τη Κεφαλονιά και ζει στην Αθήνα. Στα 17 του ξεκίνησε να γράφει ποίηση συνεπαρμένος απο την ελευθερία έκφρασης που την διακρίνει. Αγαπώντας την ενέργεια της μουσικής αλλά μη έχοντας καμία επαφή μαζί της, την περίοδο της πανδημίας ζήτησε από τον φίλο του Γεράσιμο (for brevity) να του μάθει κιθάρα ελπίζοντας να καταφέρει να μελοποιήσει τους στίχους του. Έχοντας μάθει τα βασικά της μουσικής θεωρίας και παραγωγής, συνθέτει είτε μόνος του είτε με τον Γεράσιμο με κύριο γνώμονα τον στίχο, την ευαισθησία και το συναίσθημά του. Αξίζει, λοιπόν, να βρείτε αυτόν τον καλλιτέχνη και να αφεθείτε στη δημιουργική του ανησυχία, στη γεμάτη ματιά του.
*Ο ZAK Margio σε Spotify, Instagram, Tik Tok