Κι όμως, υπάρχει μια καθημερινή συνήθεια που «αποδεικνύει» ότι είστε εθισμένοι στο τηλέφωνό σας, σύμφωνα με μελέτη

Newsroom
Κι όμως, υπάρχει μια καθημερινή συνήθεια που «αποδεικνύει» ότι είστε εθισμένοι στο τηλέφωνό σας, σύμφωνα με μελέτη

bet365

Ποιες συνήθειες δείχνουν ότι είστε εθισμένοι στο τηλέφωνό σας; Ένας νευροεπιστήμονας απαντά και λύνει όλες τις απορίες.

Πρόσφατα, μια νέα μελέτη από το Amazon Kindle αποκάλυψε τους εθισμούς και τις κακές συνήθεις που έχουν αποκτήσει οι άνθρωποι με την όλο και μεγαλύτερη χρήση των συσκευών.

Η έρευνά της, που διεξήχθη στην Αυστραλία, έδειξε ότι το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων λαμβάνει ειδοποιήσεις από συσκευές όπως smartphones, φορητούς υπολογιστές, tablets και smartwatches καθ' όλη τη διάρκεια μέχρι να πέσουν για ύπνο.

Με τον συνεχή βομβαρδισμό ειδοποιήσεων που έρχονται στις συσκευές μας όλη την ημέρα, περισσότεροι από τους μισούς από όσους συμμετείχαν στην έρευνα αισθάνονται συχνά αφηρημένοι και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν ξανά στις εργασίες τους.

Μόλις κάτι αποσπάσει την προσοχή μας από την εργασία που κάναμε, χρειάζεται από ένα έως ενάμισι λεπτό για να ανακτήσουμε πλήρως την προσοχή μας και να ασχοληθούμε με ό,τι κάναμε πριν από την αναστάτωση.

 

Μιλώντας στο news.com.au, ο νευροεπιστήμονας Δρ Μαρκ Γουίλιαμς εξήγησε: «Κάθε φορά που λαμβάνουμε μια ειδοποίηση - είτε πρόκειται για ένα ping, μια δόνηση ή μια οπτική ειδοποίηση - ο εγκέφαλός μας την αντιλαμβάνεται ως κάτι που απαιτεί άμεση προσοχή.

Αυτό ενεργοποιεί το γνωστικό μας δίκτυο ελέγχου, αποσπώντας την προσοχή μας από αυτό που κάναμε.

Αυτή η συνεχής εναλλαγή μεταξύ των εργασιών εκπαιδεύει τον εγκέφαλό μας να βρίσκεται σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, μειώνοντας την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Όσο πιο συχνά αποσπάται η προσοχή μας, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να διατηρήσουμε τη βαθιά εστίαση με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά μας».

Με τη σειρά τους, αυτές οι συχνές ειδοποιήσεις οδηγούν στο να ελέγχουμε το τηλέφωνό μας ακόμη και όταν δεν υπάρχουν νέες ειδοποιήσεις - σύμφωνα με τον Williams, αυτό μοιάζει με μια άκρως εθιστική συμπεριφορά.

Η έρευνα είχε ως αποτέλεσμα το 78% των Αυστραλών να ελέγχουν τις συσκευές τους κάθε ώρα - ενώ κάποιοι το έκαναν μέχρι και 50 φορές.

Ο γιατρός πρόσθεσε: «Οι ειδοποιήσεις μπορούν να προκαλέσουν απελευθέρωση ντοπαμίνης, οδηγώντας σε καταναγκαστικό έλεγχο των τηλεφώνων εν αναμονή μιας νέας ειδοποίησης».