Ακτιβιστές έριξαν πορτοκαλί μπογιά στο εμβληματικό Στόουνχεντζ: Έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ακτιβιστές έριξαν πορτοκαλί μπογιά στο εμβληματικό Στόουνχεντζ: Έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (vid)
Η βρετανική ομάδα περιβαλλοντικών ακτιβιστών Just Stop Oil ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Σε μια πράξη περιβαλλοντικού ακτιβισμού, διαδηλωτές ψέκασαν μια πορτοκαλί ουσία σε μέρος του εμβληματικού Στόουνχεντζ της Βρετανίας το απόγευμα της Τετάρτης (19/6). Το περιστατικό προκάλεσε σημαντική προσοχή και διαμάχη.

Η βρετανική ομάδα περιβαλλοντικών ακτιβιστών Just Stop Oil ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Το υλικό δείχνει δύο υποστηρικτές να ψεκάζουν τρεις από τις αρχαίες πέτρες μέσα στο προϊστορικό μεγαλιθικό οικοδόμημα, που βρίσκεται στην πεδιάδα του Σόλσμπερι στο Γουίλτσαϊρ της νότιας Αγγλίας.

Μετά το περιστατικό, τα δύο άτομα που συμμετείχαν συνελήφθησαν. Η Just Stop Oil κοινοποίησε επίσης ένα βίντεο με την αστυνομία να θέτει υπό κράτηση τους ακτιβιστές. Η αστυνομία επιβεβαίωσε τις συλλήψεις με ανακοίνωσή της, σημειώνοντας ότι τα άτομα συνελήφθησαν «ως ύποπτοι για καταστροφή του αρχαίου μνημείου». Η αστυνομία δήλωσε περαιτέρω ότι η έρευνα για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Just Stop Oil υπερασπίστηκε τις ενέργειές της σε μια ανάρτηση στο X, εξηγώντας ότι η ουσία που ψεκάστηκε ήταν «πορτοκαλί χρώμα σε σκόνη» από άμυλο καλαμποκιού, το οποίο, όπως ισχυρίζονται, θα ξεπλυθεί με τη βροχή. Η ομάδα δεν διευκρίνισε τους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους στόχευσε το Στόουνχεντζ, αλλά έχει ιστορικό διαμαρτυριών με στόχο να επιστήσει την προσοχή στα κλιματικά ζητήματα και στην επείγουσα ανάγκη μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα.

Το περιστατικό προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις από το κοινό και τους αξιωματούχους. Πολλοί εξέφρασαν την οργή τους για τη θεωρούμενη βεβήλωση ενός σεβαστού ιστορικού χώρου, ενώ άλλοι υποστήριξαν το μήνυμα των ακτιβιστών αλλά αμφισβήτησαν τις μεθόδους τους. Το Στόουνχεντζ, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένα από τα πιο διάσημα μνημεία του Ηνωμένου Βασιλείου και κατέχει σημαντική πολιτιστική και ιστορική αξία.