Μια τοιχογραφία Bloody (vid)

Μια τοιχογραφία Bloody (vid)
Το Gazzetta άκουσε τα «Φθηνά Tricks 1,2» και επιβεβαίωσε αυτό που ήξερε για τον Bloody Hawk: Ο τύπος τα δίνει, πάντα, όλα!

Όταν ακούς πρώτη φορά Bloody Hawk ρίχνεις αμέσως τις άμυνές σου. Είναι ο τρόπος που αφηγείται τις ιστορίες του. Είναι το πάθος που βάζει σε κάθε κομμάτι. Είναι η ενέργεια που βγάζει. Είναι η ανάγκη του και η ζωή του μέσα από το ραπ που το κάνει αληθινό και αγαπητό. Με τη φωνή και το τρόπο που «φτύνει» τις ρίμες μπορεί να κάνει πολλά. Μπορεί να σε ζεστάνει και να σε ταξιδέψει. Μπορεί να σε διασκεδάσει. Μπορεί να σε ξεσηκώσει. Μπορεί να σου δώσει δύναμη και θέληση που τσακίζει κόκαλα. Υπάρχει ο λυρισμός και τα πολλά πρόσωπά του. Αυτό είναι ο Bloody. Η ευαισθησία, το σπάραγμα, ποτίζουν τη δημιουργία του, τη μετουσίωση των βιωμάτων του και το μέγεθος της καλλιτεχνίας του μεγαλώνει. Αν τον ακούσεις και δεν ξέρεις ποιος είναι, καταλήγεις σε ένα ραπ θηρίο. Όμως, όχι. Ένα τυπάκος με γυαλάκια, μεγάλη καρδιά και ελεύθερη, γυμνή, ψυχή, αυτό είναι. Η έμπνευση ξεχειλίζει και η διάθεση να προσφέρει μεγάλη. Μέσα σε έναν χρόνο έβγαλε δύο άλμπουμ, στην ουσία ένα: Φθηνά Tricks 1,2. Και η εικόνα, η αίσθηση, είναι αυτή: Ακούστε τα μικρά, μεγάλα, επεισόδια του, αυτά που τον χαρακτηρίζουν και αφεθείτε στον ραπ λόγο του. Τώρα βλέπεις τον Bloody. Τώρα όχι. Τώρα τον ακούς. Πάλι. Ξανά και ξανά.

Ό,τι πιο γενναιόδωρο έχει δώσει


Ο Bloody Hawk είναι ράπερ που επιβεβαιώνει όσο λίγοι το λαϊκό στοιχείο της τέχνης του. Ναι, όλοι οι ομότεχνοι του αυτό προσπαθούν, σε αυτό ομνύουν και σε αυτό στοχεύουν. Αυτός, όμως, διαθέτει μια ξεχωριστή αμεσότητα. Και πού την εντοπίζουμε; Στον τρόπο τοποθετεί τη φωνή του πάνω στο μπιτ και στο πώς αξιοποιεί το πάθος του γι’ αυτό που κάνει. Ο τύπος τα δίνει όλα. Κάθε στιγμή. Είτε είναι στο στούντιο είτε είναι σε συναυλία. Αυτή τη συμπεριφορά δεν μπορείς να την αγνοήσεις και να την τοποθετήσεις μαζί με άλλες. Ακούς κάποιον να φωνάζει και να εκδηλώνει τη σιγουριά, την ευαισθησία και την τόλμη του. Το μόνο που μεσολαβεί είναι μικρόφωνο και η μικρή απόσταση της σκηνής. Έτσι ξεκίνησε και έτσι συνεχίζει.
Τα δύο άλμπουμ είναι γεμάτα από τον ραπ χαρακτήρα του Bloody. Το σπάραγμα, το αυθόρμητο και το διασκεδαστικό στοιχείο είναι εδώ και διατρέχουν το «σώμα» του Φθηνά Tricks 1,2. Με άλλα λόγια. Υπάρχουν μελωδίες που σε ταξιδεύουν και εσύ αφήνεσαι στις γλυκές μουσικές γραμμές και το σταθερό ραπάρισμα. Υπάρχουν και οι στιγμές που ο ραπ λόγος ξεχύνεται ορμητικός και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Τα Φθηνά Tricks 1,2 είναι ό,τι πιο γενναιόδωρο έχει δώσει ο Bloody.

Διάθεση για ειλικρινή επικοινωνία


Τα δύο άλμπουμ επικοινωνούν με τα προηγούμενα. Εδώ θα βρούμε πολλά κοινά εκφραστικά στοιχεία με τα «Κομπλεξικό», «1 ευρώ», «Τίμημα». Η αλήθεια είναι ότι ο Bloody Hawk προσφέρει, μέσα από τους στίχους και το flow του, τον εαυτό του πάντα απογυμνωμένο. Η διάθεσή του να επικοινωνήσει ειλικρινά περνά στην παραγωγή και στον τρόπο που απελευθερώνει τις ρίμες. Ένα boom bap, μετρημένο ντριλ, μικρές παρεμβολές, λεκτικές, εκτός, φαινομενικά, μουσικής γραμμής, παιχνιδιάρικα, καθαρά, ενισχυτικά sample και ένα ηχητικό παρασκήνιο που «αγκαλιάζει» τον ραπ λόγο του καλλιτέχνη. Οι στιγμές που αφήνει τη ραπ δύναμή του ελεύθερη είναι εντυπωσιακές. Τα δύο άλμπουμ έχουν καλή παραγωγή [ο ίδιος μαζί με τον Mateo Nps] και φυσικά πολλές συνεργασίες [Dani Gambino, Wang, Toquel, Ethismos, Vlospa, Immune]. Όλα όσα ξέρετε για τον Bloody ισχύουν και επιβεβαιώνονται εδώ. Η ραπ φωνή και τα «πατήματα» που θυμίζουν κάτι από τα παλιά [σ,σ φευγαλέες εικόνες από TXC], το διαρκές ξάφνιασμα και οι αλλαγές στην «κίνηση» της φωνής, η ανυπόκριτη χαρά και απελευθερωμένος θυμός, η διατήρηση του ρυθμού και ο έλεγχος της έντασης του. Μπορεί τα δύο άλμπουμ να μην είναι η κορυφαία στιγμή του [σ.σ το «1 ευρώ» είναι η αδυναμία του γράφοντος], όμως εδώ έχουμε μια τοιχογραφία Bloody. Για να δούμε τι άλλο θα μας δώσει ο «γερακίσιος».

 

*O Bloody Hawk σε Spotify, Instagram, YouTube


@Photo credits: Spotify