Ο θρυλικός γρίφος του χαμένου πρίγκιπα της Κίνας θα μπορούσε τελικά να λυθεί μετά από 2.000 χρόνια χάρη σε μια «συγκλονιστική» ανακάλυψη

Επιμέλεια: Newsroom
Ο θρυλικός γρίφος του χαμένου πρίγκιπα της Κίνας θα μπορούσε τελικά να λυθεί μετά από 2.000 χρόνια χάρη σε μια «συγκλονιστική» ανακάλυψη
Το περιεχόμενο του τάφου μπορεί να προσφέρει κρίσιμες πληροφορίες για τη ζωή και την εποχή του πρίγκιπα Γκάο.

Μια αρχαία ιστορία που είναι συνυφασμένη με τον ιστό της κινεζικής λαογραφίας μπορεί τελικά να ξετυλιχθεί μετά από μια πρωτοποριακή ανακάλυψη στην ιστορική πόλη Σιάν. Για σχεδόν 2.000 χρόνια, ο θρύλος του πρίγκιπα Γκάο, γιου του Τσιν Σι Χουάνγκ, του τρομερού πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, διατηρήθηκε από γενιά σε γενιά και απαθανατίστηκε στα επικά γραπτά του ιστορικού Σίμα Τσιάν γύρω στο 85 π.Χ.

Πρόσφατα, ένα φέρετρο 16 τόνων αποκαλύφθηκε σε έναν εκτεταμένο ταφικό θάλαμο κοντά στο μαυσωλείο του Τσιν Σι Χουάνγκ και των διάσημων πολεμιστών του από τερακότα. Αυτό το αξιοσημείωτο εύρημα έχει προκαλέσει εικασίες μεταξύ των ειδικών ότι ο τάφος θα μπορούσε να ανήκει στον από καιρό χαμένο πρίγκιπα. Το περιεχόμενο του τάφου μπορεί να προσφέρει κρίσιμες πληροφορίες για τη ζωή και την εποχή του πρίγκιπα Γκάο, ρίχνοντας φως στην άνοδο και την πτώση ενός από τα πρώτα και πιο ισχυρά κράτη του κόσμου.

Η ανακάλυψη έρχεται πενήντα χρόνια μετά την αποκάλυψη των πολεμιστών, ενός μνημειώδους στρατού που δημιουργήθηκε για να προστατεύει τον Τσιν Σι Χουάνγκ στη μεταθανάτια ζωή. Τώρα, οι Βρετανοκινέζοι κινηματογραφιστές έχουν αποκτήσει πρωτοφανή πρόσβαση για να καταγράψουν τις σχολαστικές προσπάθειες ανασκαφής γύρω από τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα θάλαμο. Το έργο τους αναδεικνύει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της αποκάλυψης ιστορικών θησαυρών και της διατήρησής τους από τη φθορά του χρόνου και της έκθεσης.

Αυτό το εξαιρετικό εύρημα όχι μόνο υπόσχεται να αποκωδικοποιήσει το διαρκές μυστήριο του πρίγκιπα Γκάο, αλλά προσφέρει επίσης μια σπάνια ματιά στην αρχαία αφήγηση της πρώτης δυναστείας της Κίνας.