Αποκαλυπτική μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή συσχέτιση μεταξύ τατουάζ και λεμφώματος

Αποκαλυπτική μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή συσχέτιση μεταξύ τατουάζ και λεμφώματος
Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της εποπτείας όσον αφορά τη χημική σύνθεση του μελανιού των τατουάζ.

Μια νέα μελέτη από τη Σουηδία διαπίστωσε ότι τα άτομα με τατουάζ έχουν 21% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λέμφωμα, έναν τύπο καρκίνου του αίματος.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το λέμφωμα είναι μια σπάνια ασθένεια και ότι τα αποτελέσματά μας ισχύουν σε ομαδικό επίπεδο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Lund, Christel Nielsen, επικεφαλής της μελέτης. «Τα αποτελέσματα πρέπει τώρα να επαληθευτούν και να διερευνηθούν περαιτέρω σε άλλες μελέτες, και η έρευνα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη».

Για τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο eClinicalMedicine, 11.905 συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένου του αν είχαν τατουάζ. Ο κίνδυνος που σχετίζεται με την έκθεση σε τατουάζ φαίνεται να είναι υψηλότερος για το διάχυτο λέμφωμα μεγάλων κυττάρων Β (ένας ταχέως αναπτυσσόμενος, δυνητικά ιάσιμος καρκίνος που ξεκινά από τα λευκά αιμοσφαίρια) και το οζώδες λέμφωμα (ένας αργά αναπτυσσόμενος, ανίατος καρκίνος).

«Γνωρίζουμε ήδη ότι όταν το μελάνι του τατουάζ εγχέεται στο δέρμα, το σώμα το ερμηνεύει ως κάτι ξένο που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί και το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται», εξήγησε ο Nielsen. «Ένα μεγάλο μέρος του μελανιού μεταφέρεται μακριά από το δέρμα, στους λεμφαδένες όπου και εναποτίθεται».

Η ομάδα της Nielsen υπέθεσε αρχικά ότι το μέγεθος του τατουάζ θα επηρέαζε τον κίνδυνο λεμφώματος, αλλά διαπίστωσε ότι αυτό δεν ισχύει. «Μπορεί κανείς μόνο να υποθέσει ότι ένα τατουάζ, ανεξαρτήτως μεγέθους, προκαλεί μια χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει καρκίνο», συλλογίστηκε ο Nielsen. «Η εικόνα είναι επομένως πιο σύνθετη από ό,τι αρχικά πιστεύαμε».

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της εποπτείας όσον αφορά τη χημική σύνθεση του μελανιού των τατουάζ. Στις ΗΠΑ, σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων έχει ένα τατουάζ, συμπεριλαμβανομένου του 22% που έχει περισσότερα από ένα.

Η ομάδα της Nielsen σχεδιάζει να διερευνήσει πιθανές συνδέσεις μεταξύ των τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου, καθώς και άλλων φλεγμονωδών ασθενειών. Αυτή η συνεχιζόμενη έρευνα αποσκοπεί στην περαιτέρω κατανόηση των επιπτώσεων του μελανιού των τατουάζ στην υγεία και της αντίδρασης του οργανισμού σε αυτό.