Ο πιο δυνατός ήχος στον κόσμο θα μπορούσε να στοιχίσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές

Ο πιο δυνατός ήχος στον κόσμο θα μπορούσε να στοιχίσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές
Στην Ινδονησία έχει καταγραφεί ο πιο δυνατός θόρυβος, ο οποίος θα μπορούσε ακόμα και να σκοτώσει ανθρώπους αν ήταν αρκετά κοντά.

Ένας δυνατός ήχος θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβες στους ανθρώπους αν βρίσκονταν κοντά στο σημείο, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι αρκετά σπάνιο να συμβεί. Ωστόσο, ο πιο δυνατός θόρυβος που έχει καταγραφεί ποτέ θα μπορούσε ακόμα και να σκοτώσει.

Ένας τέτοιος ήχος σημειώθηκε στις 27 Αυγούστου 1883 όταν εξερράγη το ηφαίστειο Κρακατόα στην Ινδονησία. Κατέστρεψε ολοσχερώς το νησί και δημιούργησε τον πιο δυνατό θόρυβο που έχει καταγραφεί ποτέ, που ήταν 180 dB. Μάλιστα, είχε τέτοια δύναμη όπως μια βόμβα 200 μεγατόνων.

Σε απόσταση 100 μιλίων, σε ένα εργοστάσιο στην Τζακάρτα ο ήχος μετρήθηκε στα 170 dB. Επίσης, από την έκρηξη έσπασαν τα τύμπανα των αυτιών των ναυτών που βρίσκονταν σε πλοίο, σε απόσταση 40 μιλίων.

Ο ήχος ήταν τόσο εκκωφαντικός που ακούστηκε 3.000 μίλια μακριά. Σε ένα αγρόκτημα της Αυστραλίας, οι κτηνοτρόφοι άκουσαν τον ήχο και θεώρησαν ότι ήταν πυροβολισμοί από καραμπίνα.

Αν και δεν υπάρχουν αναφορές για άτομα που άκουσαν πραγματικά την έκρηξη σε απόσταση μεγαλύτερη από 3.000 μίλια, ειδικοί θεωρούν ότι υπήρξαν «αιχμές ατμοσφαιρικής πίεσης» στον Καναδά, την Αγγλία και τη Ρωσία.

Οι ήχοι από 170-200 dB είναι τόσο έντονοι που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρα προβλήματα όπως πνευμονικές εμβολές, πνευμονικές μώλωπες ή ακόμα και έκρηξη πνευμόνων. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η πίεση από ήχους υψηλού ντεσιμπέλ μπορεί να λειτουργήσει σαν κύμα, που περνά μέσα από το σώμα μας.