Οι ειδικοί εξήγησαν τον περίεργο λόγο για τον οποίο η μπύρα έχει καλύτερη γεύση όταν είναι παγωμένη

Οι ειδικοί εξήγησαν τον περίεργο λόγο για τον οποίο η μπύρα έχει καλύτερη γεύση όταν είναι παγωμένη
Κινέζοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένα στοιχεία της μπύρας επηρεάζονταν από τη θερμοκρασία, με ορισμένες γεύσεις να εξαφανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η μπύρα έχει καλύτερη γεύση όταν είναι παγωμένη; Ερευνητές στην Κίνα το έψαξαν και ίσως βρήκαν την απάντηση.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο λόγος που η μπύρα έχει καλύτερη γεύση σε πιο χαμηλή θερμοκρασία έχει να κάνει με τις μοναδικές μοριακές ιδιότητες του αλκοόλ.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ των ιδιοτήτων των συγκεντρώσεων αιθανόλης-νερού και των όγκων αλκοόλ διαφόρων δημοφιλών ποτών. Κατά την εξέταση μιγμάτων αιθανόλης-νερού σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μοριακά συσσωματώματα παρουσίαζαν δομικές μεταβάσεις σε ορισμένα ποσοστά αιθανόλης - και αυτές οι μεταβάσεις αντιστοιχούσαν στα εύρη που παρατηρούνται στα αλκοολούχα ποτά.

Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν αυτές οι δομικές μεταβάσεις επηρεάζονταν από τη θερμοκρασία, άλλαζε το προφίλ της γεύσης τους. «Η εργασία μας αποδεικνύει ότι η κατανομή της περιεκτικότητας σε αλκοόλ και η κατάλληλη θερμοκρασία κατανάλωσης για τα διάφορα αλκοολούχα ποτά δεν βασίζονται στην εμπειρία, αλλά σε επιστημονικές εξηγήσεις γύρω των μοριακών συστάδων αιθανόλης-νερού σε διαλύματα», εξήγησε η ομάδα.

Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε τα μείγματα αιθανόλης-νερού σε διαφορετικές θερμοκρασίες, από 5 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Διαπίστωσαν ότι τα κρίσιμα σημεία του αλκοολούχου ποτού επηρεάζονταν από τη θερμοκρασία, με ορισμένα κρίσιμα σημεία να εξαφανίζονται σε ορισμένες θερμοκρασιές.

Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι γευσιγνώστες μπορούσαν να διακρίνουν καλύτερα τις διαφορές ανάμεσα στις μπύρες και καταλάβαιναν καλύτερα τη γεύση της μπύρας.