Γνωστός καθηγητής προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα: «Σε 50 χρόνια ένα κομμάτι της Δήλου θα εξαφανιστεί» (vid)

Γνωστός καθηγητής προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα: «Σε 50 χρόνια ένα κομμάτι της Δήλου θα εξαφανιστεί» (vid)
«Η Δήλος κινδυνεύει να χαθεί», ανέφερε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης σε μια δραματική προειδοποίηση για την κλιματική κρίση.

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης εκτίμησε πως σε 50 χρόνια ένα κομμάτι της Δήλου θα βρίσκεται κάτω από το νερό.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο Mega ανέφερε: «Η Δήλος κινδυνεύει να χαθεί. Το κάτω μέρος του νησιού είναι σχεδόν στην επιφάνεια της θάλασσας και με μία μικρή άνοδο της στάθμης μέσα στα επόμενα 50 χρόνια ένα κομμάτι του νησιού θα είναι κάτω από το νερό».

Ο καθηγητής εκτίμησε πως λόγω της κλιματικής αλλαγής μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση και πως οι ακραίες θερμοκρασίες, «θα γίνονται πιο ακραίες». Ο ίδιος παρομοίασε την πορεία της ανθρωπότητας με αυτή ενός λεωφορείου εκτός ελέγχου, που κινείται ανάμεσα από πυρκαγιές και πλημμύρες και εκτίμησε ότι ο μόνος τρόπος για να «φρενάρει» αυτό το όχημα είναι να εγκαταλείψουμε το συντομότερο τα ορυκτά καύσιμα – τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό.

«Φοβόμαστε ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο που αποσταθεροποιείται το κλίμα», είπε ο κ. Συνολάκης, προσθέτοντας πως υπάρχουν εκτιμήσεις πως σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης θα υπάρξει ερημοποίηση. Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε πως θα πρέπει να είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από πέρυσι, καθώς ο φόβος για την εκδήλωση mega πυρκαγιών που καίνε πάνω από 40.000 στρέμματα, είναι μεγάλος: «Πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στο σημείο που θα προσπαθούμε να σβήσουμε τις φωτιές, όμως αυτές θα σβήνουν όποτε θέλουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Συνολάκης ενέφερει επίσης ότι αναμένει πολύ ηψηλές θερμοκρασίες για το φετινό καλοκαίρι, τονίζοντας πως «αυτό που θα αντιμετωπίσουμε είναι περισσότερη ξηρασία στα νησιά του Αιγαίου και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα».