Δώσε ψυχή μου ρεύμα! (vid)

Δώσε ψυχή μου ρεύμα! (vid)
Ο ράπερ Το Σφάλμα, την Τρίτη 19/3, έδωσε άλλη μία εκρηκτική, sold out, συναυλία στο «Κύτταρο». Και ναι, αυτά τα live φέρνουν ανατριχίλες.

Η εξέλιξη και η συνέπεια, το χαρτί, η οθόνη, το άγγιγμα κι ένας φίλος πάνω στη σκηνή. Ο ράπερ αυτός θυμίζει κάτι που δύσκολα το βρίσκεις σήμερα. Κι αν το βρεις, με την αμφιβολία θα το δεχτείς. Τι εννοούμε; Κάποτε έπαιρνες ένα κομμάτι χαρτί, ένα στυλό και έγραφες τη λίστα των τραγουδιών που θα παίξεις ζωντανά. Μετά ήταν τα χτυπημένα στίγματα του μελανιού από γραφομηχανή. Αργότερα ήρθε το εκτυπωμένο χαρτί και κάτι μεγάλα κουτιά που τα λέγαμε Η/Υ ή PC. Σήμερα, δεν χρειάζεται καν να βάλεις μελάνι και χαρτί. Σηκώνεις το κινητό σου, το δάχτυλο πένα, σημειώνεις και η track list είναι έτοιμη. Τη στέλνεις με mail σε συνεργάτες, ηχολήπτες και όλα έτοιμα για τη ζωντανή εμφάνιση. Και κάπου εδώ έρχεται Το Σφάλμα. Για όσους τον ξέρουν, έστω και λίγο, ο Αντώνης. Για όσους δεν τον ξέρουν, ο φίλος που θα κάνουν σε λίγα λεπτά, άντε σε λίγες ώρες. Και πώς επηρεάζει τη διαδρομή και τη δομή ενός live; Βγάζοντας στη σκηνή όλο του τον εαυτό και την ενέργεια άμεσα, ανεπιτήδευτα, πεντακάθαρα. Όταν τον βλέπεις να σε ψυχαγωγεί, να συνομιλεί μαζί σου μέσα από τη δράση του, καταλαβαίνεις ότι όλο αυτό είναι της παρέας, Του Σφάλματος που δεν έχει ανάγκη από προετοιμασμένες λίστες. Κι αν έχεις τις διαλύει με το που πιάνει το μικρόφωνο. Αυτό ακριβώς έγινε και στο live του στο «Κύτταρο» στις 19 Μαρτίου. [Οι φωτογραφίες είναι από τον Θοδωρή Βέλιο, Cafune Project, @ca.fu.ne.project]

Εργάσιμη και sold out


Και πριν πούμε οτιδήποτε για το πώς τίμησε όσους βρέθηκαν στη συναυλία του, όλους όσους του έδωσαν ένα ακόμα sold out, ας σταθούμε σε μια λεπτομέρεια. Η εμφάνιση έγινε καθημερινή, Τρίτη. Ξέρετε, εργάσιμη μέρα, την επομένη πάλι δουλειά, πάλι υποχρεώσεις, πάλι ο τροχός να γυρίζει. Όλα αυτά, για λίγες ώρες σταματούν, μπαίνουν στην άκρη όταν Το Σφάλμα βρίσκεται στη σκηνή με την μπάντα του. Και επειδή πολλοί εκτιμούν αυτό τον τύπο που είναι αυθεντικός, οι καλεσμένοι του ήταν εκλεκτοί και αξιαγάπητοι: Expe, Ghetto Rock, Kooz, Frank the Zapper. Θα μπορούσαν να είναι όλοι μαζί πάνω στη σκηνή και να στήσουν ένα μεγάλο γλέντι. Εντάξει, αυτό δεν γίνεται για λόγους πρακτικούς, θέλει άλλη προετοιμασία. Παρ’ όλα αυτά, η κοινή αντίληψη για το χιπ-χοπ, για την επαφή με τους θεατές, ευθυγραμμίζει τις επιθυμίες και την ατίθαση ενέργεια. Το κοινό που γέμισε τον χώρο ήξερε τι θα γίνει πριν γίνει και αυτό ήταν, και είναι, που κάνει τη διαφορά στα live Του Σφάλματος. Ε, όταν ήρθε η ώρα να βγει στη σκηνή, η ανατριχίλα έγινε έκρηξη, έκρηξη, έκρηξη.

Η καθαρότητα και η πολυπλοκότητα του δρόμου είναι εδώ


Το Σφάλμα έχει την εξής ικανότητα όταν ραπάρει: μεταφέρει την καθαρότητα και την πολυπλοκότητα του δρόμου στα λόγια, στον ήχο, στη αφήγησή του. Η εμπειρία, η προσωπική κοινωνική ματιά πρέπει να μοιραστεί, η ιστορία πρέπει να διαδοθεί και όλοι μαζί να προχωρήσουμε. Το συλλογικό/διεκδικητικό πνεύμα ορίζει την κοινωνική/καλλιτεχνική υπόσταση αυτού του ράπερ και ο κόσμος το καταλαβαίνει, το εκτιμά και ανταμείβει τον καλλιτέχνη. Υπάρχουν στιγμές με τη σκηνική του παρουσία και τα λόγια του ενώνει δύο κόσμους: αυτό τον του «Μίσους», του Ματιέ Κασσοβίτς και αυτόν, ένα θραύσμα του, των «Rage Against the Machine»! Υπερβολικό; Δείτε το βίντεο από προηγούμενο live του, την ώρα που λέει το κομμάτι «Πιστόλα», και θα καταλάβετε. Το πείσμα και η μαχητικότητα που τον χαρακτηρίζουν περνά στη μουσική του, στον τρόπο που επικοινωνεί με τον κόσμο, ο πολιτικοποιημένος στίχος και η ανάγκη για δράση διαποτίζουν το καλλιτεχνικό του είναι. Στο live της περασμένης Τρίτης όλα αυτά ήταν εκεί και όλοι είδαν Το Σφάλμα, τον Αντώνη, που ξέρουν.

Έπαιξαν οι μουσικοί
Κιθάρα: Φώτης Τσώλης
Μπάσο: Δημήτρης Πάσχος
Drums: Παναγιώτης Βήττος

Guests: Expe, Ghetto Rock, Kooz, Frank the Zapper.

Το Σφάλμα

Το Σφάλμα σε YouTube, Spotify, Instagram

@Photo credits: Θοδωρής Βέλιος/Cafune Project