Τύπος είχε βρει σπάνιο σκελετό δεινοσαύρου και το κρατούσε μυστικό: Η ανακάλυψη που έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες

Επιμέλεια: Newsroom
Τύπος είχε βρει σπάνιο σκελετό δεινοσαύρου και το κρατούσε μυστικό: Η ανακάλυψη που έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες
Η σημασία αυτού του ευρήματος δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την παλαιοντολογική κοινότητα.

Σε μια εξαιρετική στιγμή τύχης, ένας σχεδόν πλήρης σκελετός δεινοσαύρου, που εκτείνεται από το πίσω κρανίο μέχρι την ουρά του, αποκαλύφθηκε στο Montouliers της νότιας Γαλλίας, σηματοδοτώντας μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της παλαιοντολογίας. Το αξιοσημείωτο αυτό εύρημα έγινε τον Μάιο του 2022 από τον Damien Boschetto, έναν 25χρονο ερασιτέχνη παλαιοντολόγο, ο οποίος, μαζί με τον σκύλο του, έπεσε πάνω σε ένα εκτεθειμένο οστό που προεξείχε από το έδαφος, ενώ εξερευνούσε ένα δάσος. Αυτή η τυχαία συνάντηση οδήγησε στην αποκάλυψη ενός σπάνιου δείγματος που πιστεύεται ότι είναι ένας Τιτανόσαυρος, μια αποκάλυψη που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης France Bleu στις 13 Φεβρουαρίου.

Μετά από προσεκτικότερη εξέταση και επακόλουθη ανασκαφή που διεξήχθη από την Αρχαιολογική και Παλαιοντολογική Πολιτιστική Ένωση στο Μουσείο Cruzy σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας, το απολίθωμα ταυτοποιήθηκε ως ο σκελετός ενός Τιτανοσαύρου μήκους σχεδόν 10 μέτρων. Ο Boschetto, βετεράνος επί οκτώ χρόνια μέλος της ένωσης, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το εύρημα, τονίζοντας τη σπανιότητα της ανακάλυψης λειψάνων δεινοσαύρων σε μια τέτοια σχεδόν πρωτότυπη ανατομική θέση.

Η σημασία αυτού του ευρήματος δεν έχει περάσει απαρατήρητη από την παλαιοντολογική κοινότητα. Παρουσιάζει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να μελετηθούν τα οικοσυστήματα της Ύστερης Κρητιδικής περιόδου με έναν σχεδόν πλήρη σκελετό δεινοσαύρου, προσφέροντας πληροφορίες για τη ζωή αυτών των αρχαίων γιγάντων. Ο Boschetto υπογράμμισε τη σημασία αυτής της ανακάλυψης για την επιστημονική έρευνα και την εκπαίδευση του κοινού, σημειώνοντας τις δυνατότητες για μουσειακές εκθέσεις που παρουσιάζουν τα ζώα στις σχεδόν φυσικές ανατομικές τους θέσεις.

Ο Αρχαιολογικός και Παλαιοντολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1975 από μια ομάδα λάτρεις της ιστορίας και της αρχαιολογίας, έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαφύλαξη της κληρονομιάς του χωριού Cruzy και των γύρω περιοχών. Η περιοχή, γνωστή για τα πλούσια κοιτάσματα απολιθωμάτων δεινοσαύρων, έχει προσελκύσει στην ένωση ένα μείγμα κατοίκων της περιοχής, επιστημόνων και φοιτητών, τους οποίους ενώνει το πάθος για την παλαιοντολογία.

Ο χώρος ανασκαφής, ο οποίος αναφέρεται από τον Boschetto ως κοίτη οστών, έχει αποτελέσει το επίκεντρο των προσπαθειών της ένωσης τα τελευταία δύο χρόνια, αποδίδοντας όχι μόνο τον σκελετό του Τιτανοσαύρου αλλά και πολλά άλλα απολιθώματα δεινοσαύρων και σπονδυλωτών. Μεταξύ των άλλων ευρημάτων ήταν υπολείμματα ενός Rhabdodon, ενός φυτοφάγου δεινόσαυρου παρόμοιου με τον Τιτανόσαυρο, καθώς και θραύσματα από σαρκοφάγα Θηριόποδα και κροκόδειλους.