Απειλεί με αποχώρηση από τη Eurovision το Ισραήλ: Οι στίχοι που έχουν προκαλέσει κατακραυγή

Επιμέλεια: Newsroom
Απειλεί με αποχώρηση από τη Eurovision το Ισραήλ: Οι στίχοι που έχουν προκαλέσει κατακραυγή
«Οι στίχοι του τραγουδιού δεν αναφέρονται ευθέως στον πόλεμο με την Παλαιστίνη» υποστηρίζει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Ισραήλ, Isaac Herzog, γίνονται προσπάθειες από την πλευρά του για να συμμετάσχει κανονικά το Ισραήλ στην Eurovision 2024, ξεπερνώντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τους στίχους του τραγουδιού της χώρας για την είσοδό της στη Eurovision.

Σύμφωνα με τον Eurovision Fun, υπήρξε μια διαφωνία μεταξύ του ραδιοτηλεοπτικού φορέα του Ισραήλ και της EBU (Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση) σχετικά με τους στίχους του τραγουδιού που επέλεξε η επιτροπή για την 20χρονη τραγουδίστρια Eden Golan.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό για το Ισραήλ να εμφανιστεί στη Eurovision… Κάποιοι προσπαθούν να μας διώξουν από κάθε στάδιο», είπε ο πρόεδρος σε συνέδριο στην Ιερουσαλήμ.

Η EBU δεν εγκρίνει τους στίχους του «October Rain», θεωρώντας ότι περιέχουν πολιτικό περιεχόμενο, ενώ η πλευρά του ραδιοτηλεοπτικού φορέα στο Ισραήλ δεν σκοπεύει να αλλάξει τους στίχους του τραγουδιού και δηλώνει ότι εάν η EBU δεν το εγκρίνει, θα αποσυρθεί από τον διαγωνισμό.

Οι στίχοι του τραγουδιού

Αν και το τραγούδι δεν μιλάει ξεκάθαρα για τον πόλεμο με την Παλαιστίνη είναι προφανές ότι έχει να κάνει με αυτό, καθώς το τραγούδι October Rain (Οκτωβριανή Βροχή) σχετίζεται άμεσα με τον πόλεμο που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.

Οι στίχοι του τραγουδιού αφήνουν υπονοούμενα για την κατάσταση στην περιοχή, όπως και το όνομα του, σύμφωνα με την EBU.

Οι επίμαχοι στίχοι του τραγουδιού: «Κάποιος έκλεψε το φεγγάρι απόψε. Μου πήρε το φως. Όλα είναι ασπρόμαυρα. Ποιος είναι ο ανόητος που σου είπε ότι τα αγόρια δεν κλαίνε; Ώρες και ώρες και λουλούδια. Η ζωή δεν είναι παιχνίδι για δειλούς. Γιατί ο χρόνος τρελαίνεται; Κάθε μέρα χάνω το μυαλό μου. Προσκολλημένοι σε αυτό το μυστηριώδες ταξίδι. Χορεύοντας σε μια καταιγίδα.

Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Πήγαινε με σπίτι. Αφήστε τον κόσμο πίσω. Και σου υπόσχομαι, ποτέ ξανά. Είμαι ακόμα βρεγμένος από τη βροχή του Οκτωβρίου».