Η Ιταλία θέλει να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, αλλά τα αφεντικά της μαφίας έχουν άλλη άποψη

Newsroom
Η Ιταλία θέλει να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, αλλά τα αφεντικά της μαφίας έχουν άλλη άποψη
Η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει ετοιμάσει το σχέδιο για την κατασκευή μιας γέφυρας μήκους τριών χιλιομέτρων που θα συνδέει τη Σικελία με την ηπειρωτική Ιταλία, αλλά αντιμετωπίζει τις έντονες αντιδράσεις τόσο των περιβαλλοντικών ομάδων, όσο και της μαφίας

Το όνειρο μιας γέφυρας που να συνδέει την ηπειρωτική χώρα με τη Σικελία χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή, όταν ο ύπατος Μέτελλος ένωσε βαρέλια και ξύλα για να μεταφέρει 100 πολεμικούς ελέφαντες από την Καρχηδόνα στη Ρώμη το 252 π.Χ., σύμφωνα με τα γραπτά του Πλίνιου.

Περισσότερο από δύο χιλιετίες αργότερα, η ιδέα μιας γέφυρας που θα διασχίζει το στενό είναι πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση. Μετά από δεκαετίες πολιτικών και τεχνικών συζητήσεων, η ιταλική κυβέρνηση μπορεί τελικά να υπογράψει την κατασκευή της μεγαλύτερης κρεμαστής γέφυρας στον κόσμο.

Ωστόσο, έντονες αντιδράσεις για την ασφάλεια μιας τόσο μεγάλης γέφυρας χωρίς την κατάλληλη στήριξη εκφράστηκαν όχι μόνο από ειδικούς που επέκριναν την κατασκευή, αλλά και από διάφορες μαφιόζικες οργανώσεις.

Οι ανησυχίες σχετικά με την εμπλοκή της μαφίας στην κατασκευή της γέφυρας εμφανίστηκαν αμέσως μετά τις αρχικές ανακοινώσεις τον περασμένο Μάιο, με τους επικριτές να ανησυχούν για το κατά πόσον οι σκοτεινές συμφωνίες θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος της κατασκευής...

Ωστόσο, η εμπλοκή της μαφίας αποτελεί ένα «τρελό» και απίθανο σενάριο, καθώς οι οικογένειες του οργανωμένου εγκλήματος προτιμούν η γέφυρα να παραμείνει εντελώς αναξιοποίητη, καθώς «ζουν» από την υπανάπτυξη της περιοχής.

Ο αντιπρόεδρος Ματέο Σαλβίνι επιβεβαίωσε ότι δεν θα πτοηθεί από τις προειδοποιήσεις της μαφίας και δήλωσε πέρυσι: «Δεν φοβάμαι την εγκληματική διείσδυση. Θα υπάρχουν εποπτικά όργανα που επεξεργαζόμαστε για κάθε ευρώ που επενδύεται στη γέφυρα».