«Πορτοφολάδες», ναρκωτικά και εγκληματικότητα: Μια ελληνική πόλη στις πιο επικίνδυνες της Ευρώπης

Επιμέλεια: Newsroom
«Πορτοφολάδες», ναρκωτικά και εγκληματικότητα: Μια ελληνική πόλη στις πιο επικίνδυνες της Ευρώπης
Ένας ταξιδιωτικός οδηγός προτείνει στους τουρίστες να μην περπατάνε μόνοι τους στην Αθήνα τη νύχτα και να αποφεύγουν συγκεκριμένες περιοχές

Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι γνωστό ότι αποτελούν σημαντικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, αλλά υπάρχουν και μέρη που δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή. Τα ταξιδιωτικά γραφεία καλούν τους τουρίστες να αποφεύγουν τις πιο επικίνδυνες πόλεις, καθώς μπορεί να προκύψουν σημαντικά προβλήματα στις διακοπές τους. Οι ταξιδιώτες που σχεδιάζουν να πάνε ταξίδι σε οποιαδήποτε πόλη πρέπει να γνωρίζουν σημαντικά στοιχεία για τις πολιτιστικές συνήθειες, το περιβάλλον και τη φιλοσοφία των ντόπιων, ώστε να μην πέσουν θύματα κάποιας απάτης ή ακόμα και κάποιου εγκλήματος. Ένας σημαντικός τρόπος για να μετρηθεί το επίπεδο ασφάλειας μιας πόλης είναι μέσω του ποσοστού ανθρωποκτονιών, άλλων εγκλημάτων, ακόμη και της τρομοκρατίας.

«Είτε το πιστεύετε είτε όχι, πίσω από τις τέλειες λήψεις για φωτογραφίες, τα μεγαλοπρεπή λιθόστρωτα δρομάκια και τη ρομαντική λάμψη των ιστορικών μνημείων, ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν κερδίσει τη φήμη ότι διαθέτουν μια σκοτεινή πλευρά. Ενώ μπορεί να είναι εύκολο να παρασυρθείτε από τη ρομαντική γοητεία της επίσκεψης σε πόλεις όπως το Παρίσι ή η Αθήνα, αξίζει να ερευνήσετε για να μάθετε ποιες πόλεις είναι πιο επικίνδυνες από άλλες» υπογραμμίζεται στην έρευνα του Way To Stay.

Αν και μπορεί να παρατηρήσετε ότι πολλές από αυτές τις επικίνδυνες πόλεις βρίσκονται στη Γαλλία, οι υπόλοιπες είναι διάσπαρτες σε όλη την ήπειρο, και ορισμένες μπορεί να σας εκπλήξουν.

Οι 11 πιο επικίνδυνες πόλεις στην Ευρώπη

1. Μασσαλία, Γαλλία

Αν και η Μασσαλία διαθέτει μια ιδανική τοποθεσία, με εκπληκτικά παράκτια τοπία και γραφική θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα, θα πρέπει να γνωρίζετε μια σκοτεινή πλευρά της πόλης.

1

Η Μασσαλία θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης και, σύμφωνα με το Numbeo, έχει το υψηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας στην ήπειρο.

2. Coventry, Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με το Numbeo, το Coventry στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ποσοστό εγκληματικότητας 64,68, όχι πολύ πίσω από τη Μασσαλία. Τα ποσοστά εγκληματικότητας έχουν αυξηθεί στο Κόβεντρι τα τελευταία χρόνια και το μεγαλύτερο μέρος της εγκληματικότητας συμβαίνει σε αυτές τις τέσσερις περιοχές, γεγονός που τις καθιστά διπλά επικίνδυνες σε σχέση με την υπόλοιπη πόλη.

3. Μπέρμιγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο

Το Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου διαθέτει σπουδαία αξιοθέατα, όπως γκαλερί τέχνης, μουσεία και εργοστάσια σοκολάτας, καθιστώντας το δημοφιλές σημείο για ένα Σαββατοκύριακο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την ασφάλεια σε αυτή την πόλη.

Το Μπέρμιγχαμ έχει θεωρηθεί ως η πιο επικίνδυνη μεγάλη πόλη στα West Midlands και το 2022, ο συνολικός δείκτης εγκληματικότητας ήταν 145 εγκλήματα ανά 1000 άτομα.

4. Μονπελιέ, Γαλλία

Μερικές φορές θεωρείται ως ο «μικρός αδελφός» της Μασσαλίας, το Μονπελιέ είναι μια πόλη που θεωρείται αρκετά επικίνδυνη, όπου πρέπει να λαμβάνονται σημαντικές προφυλάξεις. Το Μονπελιέ βρίσκεται στη νότια Γαλλία, σε μια περιοχή γνωστή για την όμορφη ακτογραμμή της και τα παγκοσμίου φήμης κρασιά της. Με δείκτη εγκληματικότητας 62,42 και δείκτη ασφάλειας 37,6, είναι σαφές ότι το Μονπελιέ της Γαλλίας είναι ένας προορισμός όπου πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί από ό,τι σε άλλες γαλλικές πόλεις.

5. Νάπολη, Ιταλία

Η Νάπολη είναι παγκοσμίως γνωστή για την κουζίνα της, και συγκεκριμένα για την εφεύρεση της πίτσας που γνωρίζουμε και αγαπάμε. Ωστόσο, είναι επίσης διαβόητη για το έγκλημά της, το οποίο πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν.

napoli

Η φήμη της πόλης ως επικίνδυνο μέρος έχει παραμείνει και σήμερα, εξακολουθεί να είναι μια πόλη όπου οι τουρίστες πρέπει να λαμβάνουν σημαντικά μέτρα. Η πόλη που κάποτε ονομάστηκε πρωτεύουσα των δολοφονιών της Ευρώπης μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνη όσο ήταν κάποτε, αλλά το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί ακόμα τεράστιο πρόβλημα.

6. Κατάνια, Ιταλία

Η Κατάνια, μια πόλη στο νησί της Σικελία, έχει συχνά αναφερθεί ως η πιο επικίνδυνη πόλη της Ευρώπης, και παρά το γεγονός ότι είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, οι τουρίστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Λόγω των παράνομων δραστηριοτήτων ισχυρών οικογενειών της μαφίας και του υψηλού ποσοστού εγκληματικότητας της πόλης, η Κατάνια παραμένει μια πόλη που έχει κερδίσει το παρατσούκλι "η μαύρη πόλη". Φυσικά, πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται αυτή την πολυσύχναστη πόλη χωρίς προβλήματα, αλλά αξίζει να γνωρίζετε ότι δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει την άθλια φήμη της.

7. Λιέγη, Βέλγιο

Το Βέλγιο, η πατρίδα της μπύρας και της σοκολάτας, μπορεί να μην σας έρχεται στο μυαλό ως μια επικίνδυνη χώρα, αλλά η πόλη της Λιέγης έχει μια σκοτεινή πλευρά. Ενώ η πόλη είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να αποφεύγετε να περπατάτε μόνοι σας τη νύχτα, και ακόμη και αν μένετε λίγα λεπτά από το κέντρο, συνιστάται να πάρετε ταξί αντί να περπατάτε με τα πόδια.

8. Γκρενόμπλ, Γαλλία

Μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις της Ευρώπης είναι η Γκρενόμπλ, που βρίσκεται στο Σποτ ανατολικά της Γαλλίας. Η πόλη αντιμετωπίζει προβλήματα με ανθρώπους που κάνουν χρήση ή διακινούν ναρκωτικά, καθώς και με εγκλήματα - ιδιοκτησίας, όπως βανδαλισμούς και κλοπές.

Η Γκρενόμπλ μπορεί να είναι μια ασφαλής πόλη για τους τουρίστες που την επισκέπτονται, αλλά υπάρχουν ορισμένες περιοχές που πρέπει να αποφεύγονται, όπως οι Arlequin, Villeneuve και Mistral.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «πορτοφολάδες» αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο στους δρόμους της Γκρενόμπλ.

9. Παρίσι, Γαλλία

Μπορεί το Παρίσι να είναι μια πόλη που απεικονίζει τον ιδανικό προορισμό για ρομαντικές διακοπές, ωστόσο η πόλη έχει κάποιες περιοχές που πρέπει να αποφεύγονται.

2

Πέρα από τον Πύργο του Άιφελ και τα γραφικά ζαχαροπλαστεία, το Παρίσι διαθέτει... ένα αυξανόμενο ποσοστό εγκληματικότητας, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ενώ οι τουρίστες συρρέουν σε αυτή την παγκοσμίου φήμης πόλη για να απολαύσουν την ατμόσφαιρα και την εμβληματική θέα, οι ντόπιοι αρχίζουν να νιώθουν την ανασφάλεια της πόλης και όλο και περισσότερες περιοχές γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες.

Στην πραγματικότητα, παρά τις προσπάθειες της τοπικής αστυνομίας, τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας δεν έχουν μειωθεί και η πόλη εξακολουθεί να έχει μεγάλο πρόβλημα με τη διακίνηση ναρκωτικών.

10. Μάλμε, Σουηδία

Σε σύγκριση με άλλες πόλεις στις σκανδιναβικές χώρες, το Μάλμε θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες πόλεις για διάφορους λόγους. Μπορεί η πόλη να μην είναι τόσο μεγάλη όσο άλλες στη λίστα μας, αλλά τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι εξίσου υψηλά και θα πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις όταν επισκέπτεστε αυτή τη σουηδική πόλη.

11. Αθήνα, Ελλάδα

Το waytostay.com αναφέρει για την πρωτεύουσα της Ελλάδας ότι «όταν εξετάζουμε τις πιο επικίνδυνες πόλεις στην Ευρώπη, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την Αθήνα. Ενώ αυτή η διάσημη πόλη είναι γνωστή για τα απίστευτα ελληνικά μνημεία της, είναι επίσης διαβόητη για την ύπαρξη ορισμένων επικίνδυνων ζωνών, γεγονός που την καθιστά μια μη ασφαλή πόλη για να την επισκεφθείτε».

Όσον αφορά την ασφαλή διαμονή στην Αθήνα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ταξιδιωτικός οδηγός προτείνει στους τουρίστες να μην περπατάνε σε ορισμένες περιοχές τη νύχτα, ιδίως στην Ομόνοια και τα Πατήσια και σε ορισμένα τμήματα του Μοναστηρακίου, της Ερμού, του Ψυρρή και της πλατείας Συντάγματος.

athens

«Ενώ τα σοβαρά εγκλήματα, όπως τα εγκλήματα με όπλα, είναι σπάνια στην Αθήνα, θα πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση για μικροεγκλήματα όπως οι «πορτοφολάδες» και οι τσαντάκηδες, . Ορισμένες κακές περιοχές που αναφέραμε θεωρούνται επικίνδυνες, καθώς συχνάζουν έμποροι ναρκωτικών, αναρχικές ομάδες και κλέφτες, γι' αυτό να μένετε πάντα σε ομάδες και να αποφεύγετε αυτές τις περιοχές τη νύχτα» καταλήγει.