Η NASA έχασε την επαφή με το Ingenuity στον Άρη

Επιμέλεια: Newsroom
Η NASA έχασε την επαφή με το Ingenuity στον Άρη
Το ελικόπτερο Ingenuity πραγματοποιούσε την 72η πτήση του στον Άρη αλλά χάθηκε η επικοινωνία και η NASA ανακοίνωσε πως πλέον αναζητά τρόπο για να την αποκαταστήσει.

Δεν υπάρχει πλέον επαφή ανάμεσα στη NASA και στο μικρό ελικόπτερο Ingenuity στον πλανήτη Άρη, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία.

Το ελικόπτερο Ingenuity πραγματοποιούσε την 72η πτήση του στον Άρη αλλά χάθηκε η επικοινωνία και η NASA ανακοίνωσε πως πλέον αναζητά τρόπο για να την αποκαταστήσει. Πρόκειται για την πρώτη μηχανοκίνητη ιπτάμενη συσκευή που πραγματοποίησε πτήση σε άλλον πλανήτη. Το ελικόπτερο έφτασε στον Άρη το 2021 με το ρόβερ Perseverance, το οποίο λειτουργεί ως «ενδιάμεσος», συλλέγοντας τα δεδομένα του Ingenuity και αναμεταδίδοντάς τα στη Γη.

Σύμφωνα με τη NASA, το ελικόπτερο έφτασε σε ύψος 12 μέτρων στην πτήση που πραγματοποίησε την Πέμπτη. Όμως κατά τη διαδικασία της καθόδου, η επικοινωνία μεταξύ του ελικόπτερου και του ρόβερ διακόπηκε, πριν από την προσγείωση. Πλέον, οι αρμόδιες ομάδες «αναλύουν τα διαθέσιμα δεδομένα και εξετάζουν τα επόμενα βήματα για να αποκαταστήσουν την επικοινωνία».

Μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X τo Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, που κατασκεύασε το ελικόπτερο, ανέφερε ότι το ρόβερ Perseverance δεν μπορεί να «δει» προς το παρόν το ελικόπτερο Ingenuity, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να προσεγγίσει την περιοχή για μια «οπτική επιθεώρηση».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA χάνει επαφή με το συγκεκριμένο ελικόπτερο. Πέρυσι είχε συμβεί το ίδιο, και μάλιστα η διακοπή επικοινωνίας είχε διαρκέσει δύο μήνες, ωστόσο ήταν αναμενόμενη.

Το ελικόπτερο Ingenuity ζυγίζει μόλις 1,8 κιλά και αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιεί μόνο πέντε πτήσεις, αλλά η αποστολή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Συνολικά, έκανε 17 χιλιόμετρα και έφτασε σε ύψος τα 24 μέτρα. Η μακροβιότητά του είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι πρέπει να «επιβιώσει» στο ψύχος της αρειανής νύχτας και θερμαίνεται μόνο χάρη στα ηλιακά πάνελ του, που φορτίζουν τις μπαταρίες του την ημέρα. Έτσι, εξελίχθηκε σε μόνιμο «σύντροφο» του ρόβερ Perseverance, αποστολή του οποίου είναι να αναζητήσει ίχνη αρχαίας ζωής στον Άρη.