«Βόμβα» από Ισπανό επιστήμονα στο ποδόσφαιρο: Απαιτεί την αναστολή λειτουργίας του VAR και αποζημίωση 300 εκατ. ευρώ!

«Βόμβα» από Ισπανό επιστήμονα στο ποδόσφαιρο: Απαιτεί την αναστολή λειτουργίας του VAR και αποζημίωση 300 εκατ. ευρώ!
Ένας Ισπανός έχει ξεκινήσει δικαστικό αγώνα με τη FIFA για τη χρήση του VAR, καθώς θεωρεί ότι ήταν αυτός που είχε πρώτος την ιδέα για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Η χρήση του VAR θα μπορούσε να ανασταλεί λόγω... μιας αγωγής. Απίστευτο και όμως αληθινό. Πριν επτά χρόνια ο Francisco Lopez από τη Μαδρίτη κατέθεσε μήνυση κατά της Βασιλικής Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (RFEF) και της FIFA, καθώς πίστευε ότι ήταν αυτός που έφερε για πρώτη φορά την ιδέα του VAR στο ισπανικό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού τον Σεπτέμβριο του 1999, ένα έργο με τίτλο: «El futbol del siglo XXI (Tecnologia de futuro para los equipos arbitrales» - «Ποδόσφαιρο στον 21ο αιώνα: Μελλοντική τεχνολογία για διαιτητές».

1

Η ιδέα ήταν να χρησιμοποιηθεί η αναπαραγωγή βίντεο από ένα κέντρο ελέγχου και αυτό να είναι σε επικοινωνία με τον διαιτητή. «Αυτό που εφαρμόστηκε στο Μουντιάλ είναι και αυτό που χρησιμοποιείται τώρα... είναι το ίδιο με αυτό που θα μπορούσε να είχε γίνει το 1999», είχε πει ο Λόπεζ το 2017. Τότε, έστειλε αίτημα στη Βασιλική Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (RFEF) καθώς και στη FIFA να σταματήσει η χρήση της εφεύρεσης του, για την οποίο τότε ζητούσε αποζημίωση 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Επτά χρόνια αργότερα η υπόθεση του Λόπεθ έφτασε επιτέλους στα δικαστήρια και όλα... παίζονται. Μπορεί το 2017 ο Ισπανός επιστήμονας να διαμαρτυρόταν και να ζητούσε 15 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, σήμερα όχι μόνο οι απαιτήσεις του εκτινάχθηκαν στα 300 εκατ. ευρώ, αλλά είναι σε θέση να απαιτεί την αναστολή λειτουργίας του VAR σε όλα τα πρωταθλήματα όλου του κόσμου!

Αν τελικά ο Λόπεθ δικαιωθεί στα δικαστήρια, τότε όλοι καταλαβαίνουν ότι τα κορυφαία πρωταθλήματα θα τιναχθούν στον αέρα.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image