Netflix: Το απίστευτο σκάνδαλο που συγκλόνισε τη Wall Street έγινε ντοκιμαντέρ

Netflix: Το απίστευτο σκάνδαλο που συγκλόνισε τη Wall Street έγινε ντοκιμαντέρ
Το ντοκιμαντέρ, το οποίο κυκλοφόρησε στο Netflix πριν λίγες ημέρες, αφηγείται την ιστορία του κρατικού ταμείου 1MDB , το οποίο δημιουργήθηκε για να προωθήσει την ανάπτυξη στη Μαλαισία , αλλά τελικά συνδέθηκε με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον κόσμο.

Το ερευνητικό ντοκιμαντέρ του netflix παρουσιάζει την αδιανόητη διαφθορά, την ξεδιάντροπη απάτη και την αμαρτωλή αίγλη που περιβάλλει το τεράστιο σκάνδαλο του 1MDB στη Μαλαισία.

Αν δεν γνωρίζετε τίποτα γι' αυτό το σκάνδαλο, το ντοκιμαντέρ προσφέρει όλες τις πληροφορίες για το 1Malaysia Development Berhad (1MDB), το κρατικό ταμείο πλούτου που δημιουργήθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στη χώρα του και να ανακουφίσει τον λαό από την ακραία φτώχεια.

Ωστόσο, τα οικονομικά έγγραφα που διέρρευσαν από το 2015 απέδειξαν ότι το 1MDB δεν λειτούργησε ποτέ ως επενδυτικό ταμείο, αλλά ως κόμβος εξαγωγής χρημάτων. Στην ουσία ήταν μια ληστεία των κρατικών πόρων. Τεράστια ποσά μεταβιβάστηκαν μέσω κρατικών ομολόγων και μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ. Περίπου 731 εκ. δολάρια εμφανίστηκαν στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του Νατζίμπ λίγο πριν από τις εκλογές του 2013 και φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν για να πληρώσει πολιτικούς, τον λογαριασμό της πιστωτικής του κάρτας και να χρηματοδοτήσει τις πολυτελείς συνήθειες της συζύγου του.

Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι μια αναφορά στον Μαλαισιανοκινέζο επιχειρηματία Low Taek Jho, γνωστό ως Jho Low, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ως εγκέφαλος της απάτης και του οποίου η τύχη σήμερα δεν είναι γνωστή.

Ο Νατζίμπ, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Μαλαισίας για εννέα χρόνια, φυλακίστηκε το 2022 για κατηγορίες διαφθοράς που σχετίζονται με την 1MDB - ο πρώτος πρώην ηγέτης που φυλακίζεται στη χώρα.

Ο Νατζίμπ, ο οποίος έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα, συνεχίζει να αντιμετωπίζει διάφορες άλλες υποθέσεις σχετικά με καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα χρήματος.

Τέλος, αυτό που κάνει το ντοκιμαντέρ συναρπαστικό για ένα ευρύτερο κοινό που δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για οικονομικές ατασθαλίες, είναι η περιγραφή των εκτεταμένων πάρτι του Jho Low με διασημότητες, όπως ο Leonardo DiCaprio, η Paris Hilton, ο Jamie Foxx, η Miranda Kerr και άλλοι - πολλοί από τους οποίους, όπως αποδεικνύεται, πληρώθηκαν αδρά για να εμφανιστούν σε λαμπρές τελετές. Επίσης, υπό τη δική του εποπτεία το ταμείο χρηματοδότησε αγορές απίθανες: ένα διαμέρισμα στο Μπέβερλι Χιλς που κάποτε ανήκε στους Jay Z και Μπιγιονσέ. Ένα ιδιωτικό τζετ 35 εκ. δολαρίων. Ένα γιοτ 260 εκ. δολαρίων. Έναν πίνακα του Πικάσο αξίας 3,2 εκ. δολαρίων. Πάνω από 85 εκ. δολάρια σε χρέη τυχερών παιχνιδιών στο Λας Βέγκας.