Αλλάζει ο καιρός: Πότε έρχεται η πρώτη ψυχρή εισβολή με χιόνια

Επιμέλεια: Newsroom
Αλλάζει ο καιρός: Πότε έρχεται η πρώτη ψυχρή εισβολή με χιόνια
Για σοβαρή επιδείνωση του καιρού την επόμενη εβδομάδα κάνει λόγο ο Σάκης Αρναούτογλου με εκτίμηση για σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Τον φετινό Δεκέμβριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, σύμφωνα με τις προβλέψεις του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ο φετινός Δεκέμβριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν ο πιο θερμός Δεκέμβριος από το 2010. Στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλία, και στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 3,3 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Εξαιρετικά θερμός ήταν και για τη Στερεά Ελλάδα (+2,4 °C).

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Δεκέμβριο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Έρχεται η πρώτη ψυχρή εισβολή για το 2024

«Από το προσεχές Σάββατο 6 Ιανουαρίου και κυρίως από την Κυριακή 7 Ιανουαρίου φαίνεται να έρχεται η πρώτη αλλαγή του καιρού, από τη δυτική και κεντρική Μεσόγειο, που θα φέρει φαινόμενα, βροχές και νοτιάδες, δίχως όμως να είναι μεγάλης διάρκειας, αφού από τη Δευτέρα το σκηνικό θα βελτιωθεί» επισημαίνει ο Μετεωρολόγος Νίκος Καντερές απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφορικά με την πρώτη αλλαγή του καιρού της νέας χρονιάς, «Ωστόσο, από την Τρίτη 9 Ιανουαρίου αναμένουμε και πάλι κάποιες βροχές σε ορισμένες περιοχές της χώρας» διευκρινίζει και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή τα μετεωρολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η πρώτη ψυχρή εισβολή για το 2024 θα έρθει από τις 14-15 Ιανουαρίου. Η τροχιά αυτού του βαρομετρικού χαμηλού θα μελετηθεί, καθώς είναι ακόμα νωρίς. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθούν τα μοντέλα, περιμένουμε χιονοπτώσεις στα ορεινά, στη Βόρεια Ελλάδα, ίσως και σε χαμηλότερα υψόμετρα».