Aπόφαση - ορόσημο: Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ακύρωσε τις μεταρρυθμίσεις Νετανιάχου

Επιμέλεια: Newsroom
Aπόφαση - ορόσημο: Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ακύρωσε τις μεταρρυθμίσεις Νετανιάχου
Η κυβέρνηση Νετανιάχου επιχείρησε να «περάσει» αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα

Σε μια απόφαση-ορόσημο που έχει απήχηση στο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο του Ισραήλ, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ανέτρεψε ένα βασικό στοιχείο της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο των εθνικών διαδηλώσεων του περασμένου έτους κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου και απειλεί να ανοίξει εκ νέου τα κοινωνικά ρήγματα που προηγήθηκαν του πολέμου με τη Χαμάς. Η απόφαση του δικαστηρίου, που εκδόθηκε τη Δευτέρα, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις εντάσεις που είχαν προκαλέσει μήνες μαζικών διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου και είχαν κλονίσει τη συνοχή της τρομερής στρατιωτικής δύναμης του Ισραήλ.

Σε μια στενά αμφισβητούμενη απόφαση, με πλειοψηφία 8-7, το Ανώτατο Δικαστήριο ψήφισε την ανατροπή ενός νόμου που ψηφίστηκε τον Ιούλιο και ο οποίος απαγόρευε στους δικαστές να ανατρέπουν κυβερνητικές αποφάσεις που κρίνονται «παράλογες».

Ο νόμος αυτός, όντας ο πρώτος της σχεδιαζόμενης αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματος, είχε αναφερθεί μόνο σε λίγες δικαστικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας περσινής που απαγόρευσε σε έναν σύμμαχο του Νετανιάχου να υπηρετήσει στο υπουργικό συμβούλιο λόγω προηγούμενης καταδίκης του για φοροδιαφυγή.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σηματοδοτεί μια σημαντική οπισθοχώρηση για την ατζέντα του Νετανιάχου και μια νίκη για όσους θεωρούν τη δικαστική ανεξαρτησία ως ακρογωνιαίο λίθο της ισραηλινής δημοκρατίας. Η απόφαση αντανακλά τη συνεχιζόμενη πάλη στην ισραηλινή κοινωνία μεταξύ των προσπαθειών για μεταρρύθμιση του δικαστικού σώματος και της ανάγκης να διατηρηθεί η αυτονομία και η ακεραιότητά του. Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανό να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την πολιτική δυναμική του έθνους και τη δέσμευσή του στο κράτος δικαίου.