Στο «στόχαστρο» Pornhub, XVideos, Stripchat: Κινδυνεύουν με πρόστιμα «μαμούθ»

Επιμέλεια: Newsroom
Στο «στόχαστρο» Pornhub, XVideos, Stripchat: Κινδυνεύουν με πρόστιμα «μαμούθ»
Προβλήματα για τους ιστότοπους Xvideos, Pornhub και Stripchat συνιστά η νέα οδηγία της ΕΕ που αυστηροποιεί το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Στο «στόχαστρο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστέθηκαν τρεις εταιρείες παραγωγής περιεχομένου για ενηλίκους: οι Pornhub, Stripchat και XVideos.

Όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη (20/12) ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, οι 3 από τους μεγαλύτερους ιστότοπους πορνογραφικού περιεχομένου στον κόσμο αποτελούν τις τελευταίες προσθήκες στη λίστα με τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς βάσει νέων κανόνων διαδικτυακού περιεχομένου.

Τέτοιες εταιρείες θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση, να προσφέρουν περισσότερη προστασία και επιλογές στους χρήστες και να εξασφαλίσουν ισχυρότερη προστασία για τα παιδιά ή αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου τους.

Σύμφωνα με το insider.gr, οι νέοι κανόνες της ΕΕ, γνωστοί ως νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), απαιτούν από τις εταιρείες να λάβουν δράσεις για την διαχείριση κινδύνου, να υποβάλλονται σε εξωτερικό και ανεξάρτητο έλεγχο και να μοιράζονται δεδομένα με αρχές και αρμόδιες υπηρεσίες.Ο νόμος αυτός ισχύει για πλατφόρμες με περισσότερους από 45 εκατ. χρήστες και μέχρι στιγμής έχει εφαρμοστεί σε τεχνολογικούς ομίλους όπως το Facebook, η Wikipedia και το TikTok.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν νέες ευθύνες για την αφαίρεση παράνομου περιεχομένου, όπως μη συναινετικά βίντεο, και την υπαγωγή τους σε εξωτερικούς ελέγχους για να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες. Οι τρεις διαδικτυακές πλατφόρμες συγκαταλέγονται μεταξύ μερικών από τους πιο επισκέψιμους ιστότοπους παγκοσμίως.

Μόνο το Xvideos έχει 160 εκατ. μηνιαίους επισκέπτες, ενώ η Pornhub με έδρα τον Καναδά ανέφερε ότι είχε 33 εκατομμύρια μηνιαίους αποδέκτες της υπηρεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 31 Ιουλίου, με βάση τους τελευταίους έξι μήνες