Πόσο κοστίζει το «American dream»: Το απατηλό όνειρο δεν είναι πλέον εφικτό

Επιμέλεια: Newsroom
Πόσο κοστίζει το «American dream»: Το απατηλό όνειρο δεν είναι πλέον εφικτό
Με τα λιγότερο μορφωμένα άτομα να αντιμετωπίζουν ένα ακόμη πιο δύσκολο σενάριο, το όνειρο φαίνεται να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο για πολλούς.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την αύξηση του κόστους διαβίωσης, η πεμπτουσία του «American dream» γίνεται όλο και πιο ανέφικτο για τους περισσότερους Αμερικανούς. Μια πρόσφατη ανάλυση της Investopedia έθεσε μια συγκλονιστική τιμή σε αυτό το όνειρο: υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 3,4 εκατομμύρια δολάρια σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Το ποσό αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις μέσες αποδοχές κατά τη διάρκεια της ζωής ενός Αμερικανού με πτυχίο, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 2,3 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Εργατικού Δυναμικού του Πανεπιστημίου Georgetown.

Το αμερικανικό όνειρο, που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από ορόσημα όπως ο γάμος, τα παιδιά, η ιδιοκτησία σπιτιού, τα αυτοκίνητα και η υγειονομική περίθαλψη, συνοδεύεται πλέον από ένα βαρύ οικονομικό βάρος. Για παράδειγμα, το μέσο κόστος ενός γάμου, σύμφωνα με το The Knot, έχει εκτοξευθεί στα 30.000 δολάρια, μια αύξηση 2.000 δολαρίων από το προηγούμενο έτος. Αυτό είναι μόνο η αρχή μιας σειράς σημαντικών εξόδων που καθορίζουν τον σύγχρονο αμερικανικό τρόπο ζωής.

Μία από τις σημαντικότερες οικονομικές ευθύνες για πολλούς είναι η ανατροφή των παιδιών. Το Investopedia εκτιμά ότι το κόστος ανατροφής δύο παιδιών μέχρι την ηλικία των 18 ετών ανέρχεται σήμερα σε περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια. Το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει καν το πιθανό κόστος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο μπορεί να αυξήσει σημαντικά την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών.

Η ιδιοκατοίκηση, ένας άλλος ακρογωνιαίος λίθος του αμερικανικού ονείρου, συνοδεύεται επίσης από υψηλό τίμημα. Το μέσο κόστος ζωής για την ιδιοκτησία ενός σπιτιού, λαμβάνοντας υπόψη μια προκαταβολή 10% και ένα 30ετές σταθερό στεγαστικό δάνειο με επιτόκιο 7,2%, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 796.998 δολάρια. Σε αυτό δεν συνυπολογίζονται η συντήρηση και άλλα συναφή έξοδα.

Οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης αυξάνουν περαιτέρω το οικονομικό βάρος. Μια μέση οικογένεια αναμένεται να δαπανήσει περίπου 934.752 δολάρια για την ασφάλιση υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής της, ένα τρομακτικό ποσό που αναδεικνύει το υψηλό κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέλος, η αποταμίευση για τη συνταξιοδότηση παραμένει ένας κρίσιμος αλλά δύσκολος στόχος για πολλούς. Για να διατηρήσουν ένα άνετο βιοτικό επίπεδο μετά τη συνταξιοδότηση, οι Αμερικανοί θα πρέπει να στοχεύουν στην αποταμίευση τουλάχιστον 715.968 δολαρίων για να ζήσουν με το 80% του ετήσιου εισοδήματός τους πριν από τη συνταξιοδότηση.

Η ανάλυση υπογραμμίζει το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ του εξιδανικευμένου αμερικανικού ονείρου και της οικονομικής πραγματικότητας για τον μέσο πολίτη.