Στις Μικρές Κυκλάδες θα φας φρέσκα ψάρια και θαλασσινά με γεύση από Σχοινούσα

Στις Μικρές Κυκλάδες θα φας φρέσκα ψάρια και θαλασσινά με γεύση από Σχοινούσα
Ο Μικρές Κυκλάδες στην Κηφισιά είναι η συνέχεια μιας ιστορίας που γεννήθηκε στην Σχοινούσα, γαλουχήθηκε στην Ηλιούπολη και ήρθε να δελεάσει τη γαστρονομική σκηνή των βορείων προαστίων.

Έχεις ακούσει ποτέ για τη μακαρονάδα Τσιτάρα; Ξέρεις τι είναι το Gunkan; Γνωρίζεις ότι ο Βλάχος είναι ψάρι και μάλιστα πεντανόστιμο; Όποια κι αν είναι η απάντησή σου στα παραπάνω ερωτήματα, το μόνο σίγουρο είναι ότι μια επίσκεψη στις Μικρές Κυκλάδες της Κηφισιάς θα διευρύνει τους γευστικούς σου ορίζοντες και όχι μόνο.

...

Το εστιατόριο που άνοιξε το φθινόπωρο του 2021 ο Αντώνης Κωβαίος, ιδιοκτήτης της γνωστής ψαροταβέρνας της Ηλιούπολης με το ίδιο ακριβώς όνομα, έχει καταφέρει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει το απόλυτο meeting point των φαν των θαλασσινών στα βόρεια προάστια. Το concept του συγκεκριμένου εστιατορίου είναι κάπως διαφορετικό, γι' αυτό άλλωστε χαρακτηρίζεται και ως Seafood/ Oyster Bar.

...

Το πρώτο που συναντά κανείς φτάνοντας στις Μικρές Κυκλάδες είναι οι μεγάλες της τζαμαρίες. Σήμα κατατεθέν του εστιατορίου είναι η κυματοειδής οροφή του, η οποία σε κάνει να νιώθεις ότι απολαμβάνεις το φαγητό σου κάτω από μια κομψή θάλασσα. Ένα raw bar στην άκρη της σάλας, περιμένει όσους θέλουν να πιουν κάποιο από τα ενδιαφέροντα κοκτέιλ του εστιατορίου, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα μερικές θαλασσινές μπουκιές. Εκεί πρωταγωνιστής είναι το Gunkan, το οποίο αποτελεί έναν τύπο ιαπωνικού sushi, με το σχήμα του να θυμίζει βάρκα.

...

Το ρύζι τυλίγεται σε μια λεπτή λωρίδα nori, ενώ όσον αφορά το topping, υπάρχουν πολλές και διαφορετικές παραλλαγές, για να επιλέξετε. Σίγουρα, ο Φρεντ Νολάσκο και ο Τζέισον Τζούλια που έχουν αναλάβει το raw bar, θα μπορέσουν να σας καθοδηγήσουν ως προς τις γεύσεις που ταιριάζουν με τα γούστα σας, καθώς επίσης και να σας εξηγήσουν βήμα βήμα τη φιλοσοφία του ιαπωνικού sushi.

...

Στο τραπέζι η αρχή γίνεται με το ψωμί, την εξαιρετική ψαρόσουπα και τα ωμά, τα οποία είναι φινετσάτα τόσο στην εμφάνιση, όσο και στη γεύση. Στις Μικρές Κυκλάδες θα δοκιμάσεις καρπάτσιο ψαριού με λάιμ και λάδι μαστίχας, σεβίτσε καραβίδας που μαρινάρεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον ζουμί από passion fruit, αλλά και λαχταριστά όστρακα που μυρίζουν θάλασσα.

...

Πρωτότυπες είναι, όμως, και οι σαλάτες του εστιατορίου. Ξεχωρίζει η παντζαροσαλάτα με κόκκινα και κίτρινα παντζάρια, ξινομυζήθρα, σπαράγγι και πίκλα από ρέβα, καθώς και σαλάτα τόνου, με ντρέσινγκ από σόγια, τζίντζερ και κρεμμυδάκι.

...
O σεφ Ένο Βάσιου

Στο εστιατόριο της Κηφισιάς οι αναμνήσεις, τα βιώματα και οι εκλεκτές πρώτες ύλες του Αιγαίου μετουσιώνονται σε ευφάνταστα πιάτα θαλασσινών και ψαριών σε μια πανδαισία γεύσεων και συνδυασμών. O σεφ, Ένο Βάσιου, μαζί με τη σου σεφ, Παναγιώτα Μαγγανά, αναδεικνύουν την εξαίρετη πρώτη ύλη μέσα από ένα μενού με συναρπαστικές υφές και συνδυασμούς, ορμώμενοι από τους θησαυρούς της ελληνικής θάλασσας.

...

Όσον αφορά τα κυρίως, εκεί τα ψάρια και τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους. Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να πει όχι σε σε ένα φρέσκο ψητό καλαμάρι με άγρια χόρτα και μους ταραμά, ή μια ταλιάτα τόνου με ντρέσινγκ σόγιας και πικλαρισμένο μανιτάρι;

...

Από τα highlights είναι και οι μακαρονάδες με θαλασσινή αύρα, όπως το ταλιολίνι με καραβίδες, λουίζα και σαφράν, αλλά και η θεσπέσια τσιτάρα με μύδια και κυδώνια. Εκεί, βέβαια, που οι Μικρές Κυκλάδες δεν έχουν αντίπαλο, είναι τα ψάρια. Όπως μας είπε και ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Αντώνης Κωβαίος, «το 90% των ψαριών έρχεται από τις Μικρές Κυκλάδες και το υπόλοιπο 10% από άλλα σημεία της Ελλάδας, αλλά είναι όλα ελληνικά».

...

O ίδιος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Σχοινούσα. Εκεί άνοιξε με την οικογένειά του το πρώτο εστιατόριο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ετοιμάζοντας πιάτα με ντόπια προϊόντα και πολύ μεράκι. Αυτά τα δύο στοιχεία τα έχει περάσει και στα εστιατόριά του στην Αθήνα (τις Μικρές Κυκλάδες στην Ηλιούπολη, το Μπαλκονι στις Κυκλάδες στον Βύρωνα και τις Μικρές Κυκλάδες στην Κηφισιά), όπου οι γεύσεις τους σε ταξιδεύουν απευθείας στο νησί του. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός.

...

Υπάρχει, όμως, κι ένα πιάτο, το οποίο όπως μας είπε, δεν το αλλάζει με τίποτα. «Το αχνιστό ψάρι. Ροφός, στήρα, σφυρίδα, πεσκανδρίτσα, σκορπίνα, γενικά τα λιπαρά ψάρια, μπορούν να γίνουν αχνιστά μέσα σε ζωμό από πολλά κόκκαλα ψαριού, από κεφάλια και μικρά ψάρια, μαζί με πράσο, ντοματίνι και κρεμμύδι. Αυτό δημιουργεί κολλαγόνο και δίνει μια τρομερή γεύση στο ψάρι». Και είναι αλήθεια. Αν δοκιμάσεις αχνιστό ψάρι στις Μικρές Κυκλάδες, θα καταλάβεις γιατί άνθρωποι από κάθε γωνιά της Αθήνας φτάνουν μέχρι εκεί για τη συγκεκριμένη παραγγελία.

...
Ο ιδιοκτήτης Αντώνης Κωβαίος

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως οι Μικρές Κυκλάδες διαθέτουν ιδιωτική αίθουσα επαγγελματικών συναντήσεων για τη διεξαγωγή meetings και εταιρικών εκδηλώσεων. Η πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα περιλαμβάνει προβολέα για παρουσιάσεις και ο χώρος είναι διαμορφωμένος κατάλληλα για επαγγελματικά ραντεβού και private dining.

Τέλος, στο Roof Garden του εστιατορίου Μικρές Κυκλάδες, το οποίο λειτουργεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η μέρα κλείνει με πληθωρικά cocktails και η θέα εναρμονίζει τις αισθήσεις στις απαράμιλλες γευστικές προτάσεις.

Φωτογραφίες: Χρήστος Λώλος

Μικρές Κυκλάδες, Αγίου Τρύφωνος 15 Κηφισιά, τηλ. 210 6230930

Καθημερινά 13.00 - 24.00