«Ντου» της ΑΑΔΕ και στο OnlyFans για φοροδιαφυγή

Επιμέλεια: Newsroom
«Ντου» της ΑΑΔΕ και στο OnlyFans για φοροδιαφυγή
«Επιδρομή» της ΑΑΔΕ σε social media, κτήματα και χώρους εκδηλώσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα φοροδιαφυγής.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της ΑΑΔΕ έτσι ώστε να αποτρέψουν τη φοροδιαφυγή έχουν μπει social media, κτήματα και ανοιχτοί χώροι κοινωνικών εκδηλώσεων (γάμοι, βαπτίσεις κτλ).

Παράλληλα, οι φοροελεγκτικές αρχές «ξεσκονίζουν» ακόμα και τα likes αλλά και τα σχόλια πελατών σε social media και ιστοσελίδες προκειμένου να εντοπίσουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Περιπτώσεις που εντοπίστηκαν αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Σε μία από αυτές οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, εντόπισαν κριτικές από πελάτες σε ιστοσελίδα που διοργανώνει γάμους και λοιπές ανάλογες εκδηλώσεις και διαπίστωσαν ότι υπήρχε φοροδιαφυγή.

Το τελευταίο διάστημα η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει ελέγχους συγκεκριμένων ιστοσελίδων και συλλέγονται προς το παρόν τα απαραίτητα στοιχεία. Οι ελεγκτικές αρχές έχουν ζητήσει από συγκεκριμένη ιστοσελίδα για ενηλίκους (OnlyFans), που μεταξύ άλλων παρέχει συνδρομητικά πορνογραφικό υλικό, να προσκομίσει άμεσα στοιχεία για τις πληρωμές που έχουν γίνει και εάν τα ποσά που έχουν λάβει έχουν δηλωθεί στη φορολογική τους δήλωση.

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ διενεργούνται στοχευμένα, έπειτα από συλλογή πληροφοριών που πραγματοποιείται μέσω ερευνών στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην πλατφόρμα αναζήτησης πληροφοριών google και κατόπιν διασταύρωσης με άλλες πληροφορίες που βρίσκονται ήδη στη διάθεση των φορολογικών αρχών ή προέρχονται από καταγγελίες καταναλωτών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν για τους ελεγκτές σύμφωνα με την ΕΡΤ1, τα καταστήματα που δεν έχουν φυσική παρουσία, αλλά πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω ιστοσελίδων που είναι ενταγμένες στο Facebook ή σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμη και μέσω ιστοσελίδων που λειτουργούν αυτόνομα ως e-shop.

Το περασμένο διάστημα, η Ανεξάρτητη Αρχή εντόπισε ιστοσελίδα με χαρακτηριστικά πλατφόρμας διαμοιρασμού, με τη φοροδιαφυγή να αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ.