Γιατρός εξηγεί γιατί δεν πρέπει να ρουφάμε τη κοιλιά μας: «Αξίζει το σύνδρομο της κλεψύδρας για μια φωτογραφία;»

Επιμέλεια: Newsroom
Γιατρός εξηγεί γιατί δεν πρέπει να ρουφάμε τη κοιλιά μας: «Αξίζει το σύνδρομο της κλεψύδρας για μια φωτογραφία;»
Το ρούφηγμα της κοιλιάς θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα με τη στάση του σώματος και σοβαρούς πόνους στην πλάτη και τον αυχένα.

Η επιβεβλημένη ανάγκη να δείχνουμε όλοι τέλειοι και αψεγάδιαστοι, με σώματα «φέτες» ειδικά τώρα το καλοκαίρι, οδηγεί, εκτός από υπερβολές, σε «κόλπα» για να φαινόμαστε πιο αδύνατοι!

Θα φορέσουμε φαρδιά ρούχα ή κιμονό, θα στηθούμε κατάλληλα και κυρίως… θα ρουφήξουμε την κοιλιά μας! Το τελευταίο ωστόσο μπορεί να είναι ανθυγιεινό.

Ο Adam Taylor, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Εκμάθησης Κλινικής Ανατομίας, στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, εξήγησε ότι η συγκεκριμένη συνήθεια μπορεί να δημιουργήσει κοιλιακή ανισορροπία και κάθε είδους προβλήματα.

Σε ένα άρθρο, εξήγησε : «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται «σύνδρομο κλεψύδρας· – μια επιζήμια αλλαγή στη δομή του κοιλιακού τοιχώματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία ορατής πτυχής στη μέση της κοιλιάς. Όχι μόνο αυτό, αλλά αυτή η αλλαγή μπορεί επίσης να έχει αρνητική επίδραση στα εσωτερικά όργανα και σε άλλα μέρη του σώματος, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία».

Και πρόσθεσε: «Όταν ρουφάμε το στομάχι μας, προκαλούμε τη σύσπαση του ορθού κοιλιακού μας (που κοινώς αναφέρεται ως οι μύες μας "six-pack"). Αλλά επειδή τείνουμε να αποθηκεύουμε περισσότερο λιπώδη ιστό στο κάτω μέρος της κοιλιάς μας, οι μύες στην κορυφή του στομάχου τείνουν να είναι πιο δραστήριοι.Αυτό δημιουργεί μια πτυχή ή πτυχή στην κοιλιά για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τον αφαλό να τραβιέται προς τα πάνω.

Εξήγησε επίσης ότι μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην αναπνευστική ικανότητα, αν και είπε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.