Περισσότερα από 800 εκατ. δέντρα του Αμαζονίου κόπηκαν μέσα σε έξι χρόνια για να καλυφθεί η ζήτηση βοείου κρέατος

Περισσότερα από 800 εκατ. δέντρα του Αμαζονίου κόπηκαν μέσα σε έξι χρόνια για να καλυφθεί η ζήτηση βοείου κρέατος
4,2 εκατομμύρια στρέμματα του Αμαζονίου καταστράφηκαν κοντά σε εργοστάσια κρέατος που εξάγουν βόειο κρέας σε όλο τον κόσμο.

Έρευνα με τη συμμετοχή του Guardian δείχνει συστηματική και τεράστια απώλεια δασών που συνδέεται με την κτηνοτροφία στη Βραζιλία. Περισσότερα από 800 εκατ. δέντρα έχουν κοπεί στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου μέσα σε μόλις έξι χρόνια για να τροφοδοτηθεί η παγκόσμια ζήτηση για βραζιλιάνικο βοδινό κρέας, σύμφωνα με νέα έρευνα, παρά τις οδυνηρές προειδοποιήσεις για τη σημασία του δάσους στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.

Μια έρευνα βασισμένη σε δεδομένα από το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (TBIJ), τον Guardian, την Repórter Brasil και το Forbidden Stories δείχνει συστηματική και τεράστια απώλεια δασών που συνδέεται με την κτηνοτροφία.

Η βιομηχανία βοείου κρέατος στη Βραζιλία έχει δεσμευτεί να αποφεύγει τις φάρμες που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι 1,7 εκατ. εκτάρια (4,2 εκατ. στρέμματα) του Αμαζονίου καταστράφηκαν κοντά σε μονάδες παραγωγής κρέατος που εξάγουν βόειο κρέας σε όλο τον κόσμο.

Η αποψίλωση των δασών σε ολόκληρη τη Βραζιλία εκτοξεύτηκε μεταξύ 2019 και 2022 υπό τον τότε πρόεδρο, Jair Bolsonaro, με την κτηνοτροφία να είναι η υπ' αριθμόν ένα αιτία. Η νέα κυβέρνηση του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υποσχέθηκε να περιορίσει την καταστροφή.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στα σφαγεία στις πολιτείες Μάτο Γκρόσο, Πάρα και Ροντόνια, περιοχές της αποψίλωσης των δασών που σχετίζονται με την κτηνοτροφία. Είναι πιθανό ο συνολικός αριθμός για την αποψίλωση των δασών σε αγροκτήματα που προμηθεύουν την JBS, Marfrig και Minerva να είναι υψηλότερος.

Και οι τρεις εταιρείες δηλώνουν ότι εφαρμόζουν αυστηρές διαδικασίες συμμόρφωσης, με ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο, για να διασφαλίσουν ότι επιτυγχάνουν τους βιώσιμους στόχους τους.