Χιλιάδες ευρώ κόστισε η επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων: Ρώσους χάκερς υποπτεύονται οι Αρχές (vid)

Χιλιάδες ευρώ κόστισε η επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων: Ρώσους χάκερς υποπτεύονται οι Αρχές (vid)
Η σημερινή επίθεση, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, κόστισε 150-200.000 ευρώ.

Η τράπεζα θεμάτων δέχτηκε περισσότερα από 165 «χτυπήματα» από χάκερς, με τον Μανώλη Σφακιανάκη να τονίζει ότι το dark web διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη συγκεκριμένη κυβερνοεπίθεση.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφαλείας μίλησε στην ΕΡΤ και δήλωσε πως «επειδή έχω αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά ίδια, η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν άνθρωποι για αυτόν τον σκοπό και μπορούσαν να δρομολογήσουν την επίθεση σε άλλα σημεία».

Ρωσική ομάδα χάκερς με το όνομα «Killnet», που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν επιθέσεις ddos σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, υποπτεύονται οι αρχές σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στον ΑΝΤ1.

Τα μέλη της ομάδας δεν σκοπεύουν σε αρπαγή των δεδομένων, αλλά θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση. «Σαν να έχεις ένα κατάστημα που ανοίγει και να έχεις 10.000 άτομα μπροστά στο κατάστημα να εμποδίζουν την πρόσβαση» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ρεπόρτερ.

Χτυπούν συνήθως με αυτόν τον τρόπο δίκτυα που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση πολύ κόσμου, δηλαδή δίκτυα νοσοκομείων, ερευνητικών κέντρων, αεροπορικών εταιρειών μέχρι και το δίκτυο του διαγωνισμού της Eurovision.

Η ομάδα ξεκίνησε από ένα εργαλείο ddos και έγινε κανονική ομάδα λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δημιούργησε δύο υπο-ομάδες, τις Ειδικές Ψηφιακές Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τη Λεγεώνα. Η σημερινή επίθεση, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, κόστισε 150-200.000 ευρώ, αν όμως κοιτάξει κανείς το dark web τέτοιες επιθέσεις κοστίζουν φθηνότερα.