H χειρότερη φυλακή του κόσμου: Βασανιστήρια, ξύλο, υποσιτισμός και δεκάδες...αδιευκρίνιστοι θάνατοι κρατουμένων (vid)

H χειρότερη φυλακή του κόσμου: Βασανιστήρια, ξύλο, υποσιτισμός και δεκάδες...αδιευκρίνιστοι θάνατοι κρατουμένων (vid)
Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ έχει δεχθεί σκληρή κριτική μετά την «εκστρατεία» κατά των συμμοριών με την ίδια να απαντάει ότι τα ποσοστά ανθρωποκτονιών έχουν μειωθεί δραματικά από τότε που εφαρμόστηκε...ο νόμος.

Δεκάδες κρατούμενοι στο Σαλβαδόρ έχουν βασανιστεί και σκοτωθεί στη φυλακή στο πλαίσιο του «πολέμου κατά των συμμοριών» που έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός της χώρας.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 153 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη φυλακή αφού πρώτα είχαν συλληφθεί στη προσπάθεια του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε να περιορίσει τους γκάνγκστερ.

Σχεδόν στους μισούς από αυτούς τους θανάτους, τα σώματα έδειχναν σημάδια ότι είχαν υποστεί βάναυσο ξυλοδαρμό, «ασφυξία», «κατάγματα» και «εκδορές», ανέφερε λεπτομερώς η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Cristosal στην 107σέλιδη έκθεσή της.

Στις υπόλοιπες 78 περιπτώσεις, η αιτία θανάτου των κρατουμένων χαρακτηρίστηκε ως «απροσδιόριστη» ή αφύσικη.

Οι αναφορές δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των βίαιων θανάτων μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος. «Άλλοι πέθαναν από υποσιτισμό και ορισμένοι κρατούμενοι είχαν υποστεί βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ», υποστήριξε η Cristosal.

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ έχει δεχθεί σκληρή κριτική μετά την εκστρατεία κατά των συμμοριών τον Μάρτιο του 2022. Ο πρόεδρος ζήτησε να ληφθούν έκτακτα μέτρα, αφού η χώρα είδε 62 ανθρωποκτονίες σε μία μόνο ημέρα, οι οποίες συνδέονταν με διαβόητες συμμορίες του δρόμου.