Εκλογές 2023: Πως σχολιάζουν τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα για τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογές 2023: Πως σχολιάζουν τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα για τα πρώτα αποτελέσματα
Τι αναφέρουν τα ξένα μέσα για τα πρώτα αποτελέσματα.

Στο αποτέλεσμα των exit poll που δείχνουν νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ευρεία διαφορά, αλλά και στην προοπτική δεύτερης αναμέτρησης σε λίγες εβδομάδες τονίζουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Το Associated Press τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται στα exit poll, αλλά είναι απίθανο να κερδίσει αρκετές έδρες για να σχηματίσει κατευθείαν νέα κυβέρνηση. Προσθέτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναζητήσει συμμαχίες και ότι –σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης- η Ελλάδα θα πάει σε νέες εκλογές στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου.

Ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την έξοδο από την εποπτεία, αναφέρει το πρακτορείου ειδήσεων.

Στο Bloomberg σχολιάζουν ότι oι ψηφοφόροι φάνηκαν «να πείθονται από την υπόσχεση του Μητσοτάκη να αξιοποιήσει μια από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει φέρει την Ελλάδα στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα».

Εξηγεί ακόμη το δημοσίευμα ότι η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με διαφορετικό εκλογικό σύστημα που θα δώσει μπ0όνους στο πρώτο κόμμα, ρίχνοντας το όριο για την αυτοδυναμία και στο 38%, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.

Στη γαλλική Liberation σχολιάζουν ότι «οι συντηρητικοί είναι επικεφαλής» με ευρεία διαφορά σύμφωνα με τα exit poll με τον ΣΥΡΙΖΑ «να είναι μακράν πίσω»