Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού: «Χτύπησα έναν φίλο του με το στειλιάρι 2-3 φορές στο κεφάλι»

Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού: «Χτύπησα έναν φίλο του με το στειλιάρι 2-3 φορές στο κεφάλι»
Με τις απολογίες του 10ου και του 11ου από τους 12 κατηγορούμενους για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη συνεχίστηκε η δίκη.

Συνεχίζεται η δίκη για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμών των φίλων του από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη την 1η Φεβρουαρίου 2022 στην περιοχή Χαριλάου. Το πρωί της Πέμπτης απολογήθηκαν ο 10ος και ο 11ος από τους 12 κατηγορούμενους.

Ο 10ος κατηγορούμενος μίλησε για την δική του συμμετοχή στην φονική ενέδρα. Ο 22χρονος επιβάτης του τρίτου οχήματος ισχυρίστηκε ότι τραυμάτισε με το δρεπάνι τον έναν από του δύο φίλους του Άλκη και ότι είδε τον 19χρονο πεσμένο στο έδαφος αλλά δεν είδε ποιος τον χτύπησε.

«Πρώτα απ’ όλα να πω ότι έχω μετανιώσει την ώρα και τη στιγμή που βρέθηκα εκεί. Θέλω να ζητήσω μια συγνώμη. Ξέρω ότι δεν φέρνει πίσω το παιδί. Συγγνώμη στην οικογένεια, στη μητέρα και στον πατέρα του Άλκη. Και στους δύο φίλους του», ανέφερε στην αρχή της απολογίας του.

Επισήμανε ότι ήταν οπαδός του ΠΑΟΚ και μίλησε για τις σχέσεις του με τους συνδέσμους ενώ είπε ότι γνώριζε καλύτερα τους τέσσερις από τους συγκατηγορούμενους του. «Εκείνη την ημέρα, στο σύνδεσμο, είχα ακούσει τη συζήτηση για το Ωραιόκαστρο. Ότι έγινε επίθεση στους ΠΑΟΚτσήδες. Σε μια στιγμή είδα τους συγκατηγορούμενούς να σηκώνονται. Μου είπαν ότι θα πάνε στο Χαριλάου, να μαλώσουν, να κυνηγήσουν. Δεν είχα ξανασυμμετάσχει σε τέτοιο επεισόδιο. Μόνο όταν με είχαν χτυπήσει. Έψαξα σε μια γωνιά που είχε μια σακούλα με σίδερα και βρήκα το δρεπάνι. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν σίδερο αλλά μετά το είδα. Ήρθα να πω την αλήθεια σήμερα. Ασυναίσθητα το πήρα. Ειλικρινά πήγα παρορμητικά. Κανένας δεν είχε στο μυαλό του ότι θα γίνει αυτό πού έγινε. Μέσα στο αμάξι είδα ένα στειλιάρι».

Για το περαστικό επισήμανε τα εξής: «Φτάσαμε στην Πλαστήρα. Είδα τα παιδιά πριν στρίψουμε, ήταν 5 -6 άτομα. Είδα κάποιον από το 1ο αυτοκίνητο να βγαίνει και να μας κάνει νόημα. Τον μπέρδεψα, στην ανακρίτρια και ανέφερα ότι ήταν ο οδηγός αλλά πρέπει να ήταν ο 2ος. Τον μπέρδεψα. Το αμάξι σταμάτησε 20 μέτρα μακριά από το σημείο. Άνοιξα την πόρτα και κατέβηκα πρώτος, ενώ ακολούθησαν ο 9ος και ο 11ος. Είδα να ξεκινάει η συμπλοκή με το κράνος που χτύπησε τον 2ο.

Είχαν φτάσει κι από το άλλο αυτοκίνητο 1 -2 άτομα. Ανέβηκα τα σκαλάκια και είδα ένα παιδί που προσπάθησε να πηδήξει το πεζούλι. Τότε σήκωσα το δρεπάνι και τον χτύπησα ασυναίσθητα. Ήταν λάθος μου. Μετά έφτασα στο τοιχάκι και δέχτηκα χτύπημα με το κράνος. Μετά είδα το στειλιάρι να προσπαθεί να χτυπήσει το παιδί με το κράνος, πάνω στα σκαλάκια. 1,5 χρόνο στη φυλακή σκέφτομαι αυτό το πράγμα. Έχει αλλάξει όλη μου η ζωή, της οικογένειας μου και των οικογενειών των θυμάτων. Ένιωσα ότι κάποιος με έσπρωξε και μου έπεσε το δρεπάνι. Κάποιον άλλον δεν είδα . Τον ΑΒ τον έχω εικόνα με το κράνος. Δεν πρόσεξα καθόλου τον Άλκη.

Μετά έψαξα το δρεπάνι γιατί αγχώθηκα όταν το έχασα. Φοβήθηκα όταν έχασα αυτό που είχα στα χέρια μου, γιατί είχα μνήμες από την εις βάρος μου επίθεση. Έκανα βήματα πίσω. Φώναζα “πάμε, πάμε” και απομακρυνθήκαμε. Πάνω από 30″ δεν έχω καθίσει στο σημείο. Ήθελα να μπω στο αμάξι και δεν το είδα εκεί. Νόμιζα ότι μας παράτησε ο οδηγός αλλά μετά το είδα, πιο μακριά. Περίμενα τα παιδιά και φύγαμε».

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση της προέδρου, είπε ότι: «Είδα ένα παιδί πεσμένο στο πεζοδρόμιο. Όταν επιστρέψαμε στο αυτοκίνητό, ο οδηγός μας ρώτησε τι έγινε. Έκανα λάθος όταν είπα στην ανακρίτρια για τον 9ο ότι ήταν πάνω από τον Άλκη. Υπήρχε τεράστια πίεση εκείνες τις μέρες, έκανα λάθος. Έχω εικόνα από αυτό το παλικάρι να είναι πεσμένο. Είδα κάποιον από πάνω του αλλά δεν κρατούσε κάτι. Είδα και δυο παιδιά προς τη ζαρντινιέρα, να έρχονται αλλά είχαμε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων μας».

Και συνέχισε: «Μέσα στο ΙΧ συζητήσαμε για το περιστατικό. Εγώ είπα ότι χτύπησα έναν στον γλουτό. Ο 10ος και ο 9ος είπαν και αυτοί ότι χτύπησαν. Όταν μάθαμε τι έγινε δεν το χωρούσε το μυαλό μου. Δεν είχα δει αίματα στο σημείο. Εμείς στο αμάξι δεν ξέραμε τι είχε γίνει”. Σχετικά με το περιστατικό κατά το οποίο έγινε και ο ίδιος στόχος επίθεσης, απάντησε ότι: “Περίμενα το λεωφορείο. Φορούσα φόρμα του ΠΑΟΚ. Ήρθαν δύο μηχανάκια κι έγινε το περιστατικό. Φοβόμουν. Ίσως να μου είχε δώσει ο Θεός ένα σημάδι και δεν το κατάλαβα. Δεν είχα, όμως, αισθήματα εκδίκησης». Επιπλέον ανέφερε ότι πήρε το δρεπάνι για να προστατευτεί. «Το πήρα γιατί έχω χτυπήσει στο μάτι, για να μην με πλησιάσει κάνεις. Τελικά έκανα το λάθος και χτύπησα. Τιμωρήστε με” είπε και επισήμανε: “Με σιγουριά σας λέω ότι δεν χτύπησα ούτε τον ΑΒ ούτε τον Άλκη».

11ος κατηγορούμενος: «Τον χτύπησα 2-3 φορές στο κεφάλι»

Μετανιωμένος δήλωσε στην απολογία του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης ο 11ος κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό δύο φίλων του. Όπως είπε, έχει μετανιώσει που εκείνο το βράδυ πήγε στο σημείο όπου έγινε η δολοφονική επίθεση, ενώ ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του Άλκη αλλά και τις οικογένειες των φίλων του. «Δεν το σκέφτηκα ότι θα προκαλέσω κάτι σοβαρό. Ήταν λάθος μου που χτύπησα και ζητάω συγνώμη. Δεν έπρεπε να πάω καθόλου εκεί πέρα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην απολογία του.

Αναφορικά με την επίθεση στα σκαλάκια της πολυκατοικίας στην οδό Γαζή, ο ίδιος ισχυρίστηκε πως χτύπησε με το στειλιάρι που είχε μόνο τον φίλο του Άλκη, Άγγελο, δυο τρεις φορές στο κεφάλι. «Είδα την κίνηση του Α.Β. τον χτύπησα δύο τρεις φορές στο κεφάλι. Μόνο τον Α.Β. Δεν είδα τον Άλκη ποτέ. Ούτε πεσμένο. Χτύπησα τον Α.Β. και γύρισα στο αυτοκίνητο», είπε χαρακτηριστικά στην απολογία του.

Όπως ισχυρίστηκε, το ξύλο που είχε στην επίθεση το πήρε από τον σύνδεσμο και δεν το βρήκε στο αυτοκίνητο όπως αρχικά είχε περιγράψει. «Δεν ήθελα να πω ότι πήρα το ξύλο από τον σύνδεσμο ότι το κατέβασα εγώ ο ίδιος», ανέφερε.

«Την άλλη μέρα το πρωί δεν περιγράφεται αυτό που ένιωσα όταν κατάλαβα τι έγινε», ανέφερε επίσης ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Σε ερώτηση της Εισαγγελέως για το ποιος χτύπησε τον Άλκη Καμπανό ανέφερε πως ο ίδιος χτύπησε μόνο τον φίλο του θύματος και πως δεν είδε ποιοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν τα δολοφονικά χτύπημα στον Άλκη, αφού φορούσε και κράνος.

Παράλληλα, αρνήθηκε πως βρέθηκε κοντά στον Άλκη αμφισβητώντας τον ισχυρισμό της Εισαγγελέως πως με βάση τα βίντεο φαίνεται να είναι κοντά στο θύμα. Κλείνοντας την απολογία του ο 11ος κατηγορούμενος επανέλαβε τη συγγνώμη του προς τις οικογένειες του Άλκη και των φίλων του ενώ δήλωσε ξανά μετανιωμένος για ό,τι έγινε.