Παναγιώτης Αδαμόπουλος: «Αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα, μια καλύτερη Μεσσηνία για εμάς και τα παιδιά μας»

Παναγιώτης Αδαμόπουλος: «Αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα, μια καλύτερη Μεσσηνία για εμάς και τα παιδιά μας»
Ο υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Αδαμόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στο Gazzetta, τονίζοντας πως δεσμεύεται να δώσει τον καλύτερό του εαυτό για τη Μεσσηνία.

Ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος, ο υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στο νομό Μεσσηνίας, μίλησε στο Gazzetta για την απόφασή του να ασχοληθεί με την πολιτική αλλά και για την επόμενη ημέρα στον τόπο του, εάν εκλεγεί.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αλλαγές που μπορούν να γίνουν σε σημαντικούς τομείς στη Μεσσηνία, ενώ μίλησε και για τους στόχους του ΠΑΣΟΚ, αιτιολογώντας γιατί επέλεξε αυτό το κόμμα.

Παράλληλα, ως νέος ηλικιακά (έχει γεννηθεί το 1978), αλλά και στην πολιτική αφού είναι υποψήφιος βουλευτής για πρώτη φορά, μίλησε και για το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του τους πολίτες της Μεσσηνίας αλλά και γενικότερα, ώστε να γίνει καλύτερη η ποιότητα ζωής τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, πάντα τον ενδιέφερε να ασχολείται με τα κοινά, από το σχολείο ακόμα, μέχρι και την ενήλικη ζωή του στον χώρο εργασίας του, τονίζοντας πως σημαντικό ρόλο έπαιξε η οικογένειά του και η στήριξή της.

Αναλυτικά όσα είπε στο Gazzetta:

Είστε ένας νέος άνθρωπος ηλικιακά αλλά και νέος στην πολιτική, πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε ενεργά με τα κοινά;

«Πάντα συμμετείχα, λίγο ή πολύ, σε διάφορες εκφάνσεις αυτού που αποκαλούμε ενασχόληση με τα κοινά. Στα μαθητικά μου χρόνια, στην περιοχή μου, στον εργασιακό μου χώρο. Τα τελευταία 7 χρόνια είμαι πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Εργαζομένων Αγροτικής Πειραιώς και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλλήλων.

Αφετηρία, εκτιμώ αποτέλεσε η βιωματική εμπειρία των εννοιών της αλληλεγγύης και της προσφοράς που έζησα μέσα από την οικογένεια μου.

Με την πάροδο του χρόνου, ενίσχυσα τη θέση μου ότι όλες οι πτυχές της ζωής μας αλληλοεπιδρούν με την πολιτική. Εάν δεν ασχοληθούν οι νέοι ενεργά με την πολιτική, εάν δεν εκφραστούν πολιτικά, κάποιοι άλλοι θα αποφασίσουν για αυτούς χωρίς αυτούς και θα καθορίσουν το παρόν και το μέλλον τους».

Αδαμόπουλος

Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ και όχι με κάποιο άλλο κόμμα;

«Σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, η επιστροφή της πραγματικής πολιτικής στο προσκήνιο. Δεν αρκεί η μικροπολιτική διαχείριση για να αντιμετωπίσουμε τις μικρές και μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που διαχρονικά έχει αποδείξει ότι είναι ο πολιτικός φορέας των μεγάλων θεσμικών, κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Έχει αφήσει το ισχυρό αποτύπωμά του και όλες οι μεγάλες τομές, σε όλα τα επίπεδα, φέρουν τη σφραγίδα του. Από το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ μέχρι τη Διαύγεια, η οποία είναι και η τελευταία μεγάλη θεσμική αλλαγή που θυμόμαστε όλοι μας.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, κατά τη γνώμη μου, οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Της συντήρησης και της οπισθοχώρησης στις παθογένειες του παρελθόντος, ανίκανοι να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες τις κοινωνίας. Σήμερα είναι αδιανόητο να στηρίζουμε με τις επιλογές μας ή την ανοχή μας το πολιτικό σκηνικό που αναπαράγουν με διαρκώς αυξημένη τοξικότητα τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Κατά την δική σας γνώμη, θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα ή όχι και γιατί;

«Στις εκλογές αυτές κρίνεται το μέλλον της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας αλλά μαζί κρίνεται και η πολιτική βούληση κάθε κόμματος να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα μας.

Το ΠΑΣΟΚ μιλάει με παρρησία και ξεκάθαρο πολιτικό λόγο. Ξέρουμε τι φταίει και θέλουμε να τα αλλάξουμε. Θέλουμε ένα κράτος να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να υπηρετεί και να προστατεύει τον πολίτη. Θέλουμε ένα κοινωνικό κράτος που θα εγγυάται δικαιώματα για την ελληνική κοινωνία και όχι χάρες σε κάποιους ούτε επιδόματα ελεημοσύνης σε πολλούς. Με ισχυρή δημόσια παιδεία, κοινωνική πρόνοια και δημόσια υγεία για όλους. Θέλουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα και θα απελευθερώνει τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις.

Επιλογή μας είναι η στήριξη και εμβάθυνση των θεσμών της Δημοκρατίας, απαλλαγμένης από χρόνιες και τωρινές παθογένειες.

Επιλογή μας είναι μια νέα συλλογική προσπάθεια με ξεκάθαρο πρόσημο και ευρεία συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση του αύριο.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε τη εκλογική στήριξη του Ελληνικού λαού ώστε ένα πιο ισχυρό μετεκλογικά ΠΑΣΟΚ, να επιδιώξει προγραμματικές συμφωνίες, μακριά όμως από αντιλήψεις και πρακτικές νομής της εξουσίας».

Με βάση τις δημοσκοπήσεις οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι είναι αρκετοί και μάλιστα είναι κυρίως νέοι ή εκείνοι που ψηφίζουν για πρώτη φορά. Αν οι εκλογές ήταν αύριο, τι είναι αυτό που θα λέγατε τόσο σ' αυτούς όσο και στους υπόλοιπους μεγαλύτερης ηλικίας, ώστε να τους πείσετε να σας ψηφίσουν;

«Η συμμετοχή μας και η απάντηση που θα δώσουμε, θα καθορίσει το μέλλον μας. Από τα πιο απλά θέματα της καθημερινότητας μέχρις τις μείζονες προκλήσεις με τις οποίες αναμετριέται ή θα αναμετρηθεί η χώρα μας, προκειμένου να διασφαλίσει τη πορεία της προς ένα ανθρώπινο, δημοκρατικό, βιώσιμο, πράσινο και ψηφιακό αύριο.

Η λογική της αποχής ή της δήθεν αντισυστημικής ψήφου οδηγεί στην ακινησία, τη μοιρολατρία, με αποτέλεσμα να μένουν άθικτα τα κατεστημένα και οι αντιλήψεις τους.

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν μια διαχειριστική λογική και πρακτική που μας γυρίζει πίσω στο παρελθόν που θέλουμε να αφήσουμε.

Επιλογή μας είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, μια νέα συλλογική προσπάθεια με ξεκάθαρο πρόσημο, με προοδευτική πολιτική ατζέντα και ευρεία συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση του αύριο. Επιλογή μας είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους με διαφάνεια και δικαιοσύνη, επιλογή μας είναι το ΠΑΣΟΚ.

Ζητώ τη ψήφο των συμπολιτών μου σε πείσμα όσων λένε ότι όλοι ίδιοι είναι και δεν αλλάζει τίποτα. Είμαι ένας από αυτούς που πιστεύουν ότι αξίζουμε μία καλύτερη Ελλάδα, μια καλύτερη Μεσσηνία για εμάς και τα παιδιά μας. Είμαι ένας από αυτούς που προσπαθούν να χτίσουν και να εκφράσουν μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης ώστε να διεκδικήσουμε δημοκρατικά και συμμετοχικά το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει. Είμαι μαχητής με ό,τι ασχολούμαι και πάντα με το αίσθημα της προσφοράς και της αλληλεγγύης προσπαθώ να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό».

Κατάγεστε και είστε υποψήφιος στη Μεσσηνία, έναν τόπο όπου καλλιεργούνται πολλά προϊόντα, ενώ φημίζεται και για το καλό της λάδι. Πιστεύετε ότι ο αγροτικός τομέας στον τόπο σας χρειάζεται αλλαγές; Και αν ναι, ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές;

«Στο νομό μας ευδοκιμούν και καλλιεργούνται πάρα πολλά προϊόντα και αυτό οφείλεται στο εξαιρετικό κλίμα της Μεσσηνίας και στο πολύ καλό έδαφος. Έχουμε τα πολύ ποιοτικά σύκα, τη σταφίδα που έχει εξαιρετικές ιδιότητες, την ελιά και πρωτοπόρο το ελαιόλαδο που είναι ένα φανταστικό προϊόν με πάρα πολλές ιδιότητες και εξαγωγική δραστηριότητα. Προϊόντα που πρέπει να στηριχτούν από το κεντρικό κράτος, από την περιφέρεια και ασφαλώς από την νέα ΚΑΠ και τη Πράσινη Συμφωνία.

Πράγματι το ελαιόλαδο είναι ένα φανταστικό προϊόν της Μεσσηνίας. Κυρίως για τους νέους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα και το ελαιόλαδο, οφείλει η κάθε κυβέρνηση να τους ενισχύσει με την πρόσβαση στα βασικά αγαθά και στις κύριες υπηρεσίες.

Είναι επιτακτική ανάγκη στην Ελλάδα να υπάρξει ξανά Αγροτική Τράπεζα που θα στηρίζει τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, τους υδατοκαλλιεργητές, τους εργάτες γης και με συμβουλές αλλά και με προτάσεις και οικονομικές λύσεις ανάπτυξης και σχεδίων βελτίωσης.

Επιπλέον πρέπει να δημιουργηθούν και αγροτικά ΚΕΠ που θα συμβάλουν στη διαρκή ενημέρωση των κατοίκων της υπαίθρου και στην υποστήριξή τους.

Δεν μπορεί στις αγροτικές αυτές περιοχές να μην υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη, να μην έχει κέντρα υγείας και γιατρούς, δεν μπορεί να μην υπάρχουν σχολεία, τράπεζες και άλλες υπηρεσίες.

Για να στηριχτεί το ελαιόλαδο και να αναβαθμιστεί ουσιαστικά, ποιοτικά και εξαγωγικά πρέπει οι υποδομές και η ζωή των εργατών γης και των αγροτών να αναβαθμιστούν».

Ως νέος πολιτικός, εάν εκλεγείτε τι είναι αυτό που θα κάνετε ώστε να βοηθήσετε τους νέους αγρότες του τόπου σας αλλά και γενικότερα τον συγκεκριμένο τομέα;

«Είναι σημαντική η συμβολή του πρωτογενή τομέα στην αναπτυξιακή προοπτική της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών μας προϊόντων.

Ασφαλώς και χρειάζονται πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που θα εστιάζουν στις διεθνείς τάσεις και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για μια νέα εποχή αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης, θα ελαχιστοποιήσουν τις αγκυλώσεις που διαχρονικά αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στον τόπο μας και που παράλληλα με την παραγωγική και ποιοτική απόδοση θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία των φυσικών πόρων

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι προτεραιότητες είναι:

  • η προστασία και η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος,
  • η προστασία της αγροτικής γης και των υπερχρεωμένων αγροτών,

  • ο έλεγχος του κόστους παραγωγής,

  • η Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, για ένα από βασικά «εθνικά μας προϊόντα», όπως η ελιά,

  • η χάραξη και υποστήριξη πολιτικών για τη δημογραφική ανανέωση των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα,

  • η αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης (Ελλήνων, υπηκόων χωρών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών) με μακροχρόνιο προγραμματισμό,

  • η ενίσχυση των συλλογικών και συνεργατικών σχημάτων,

  • η βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού,

  • η εφαρμογή ανά έτος συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος υποβολής και αξιολόγησης των προγραμμάτων με ωφελούμενους αγρότες (πρόγραμμα νέων αγροτών, σχεδίων βελτίωσης κλπ).

  • η εφαρμοσμένη έρευνα και καινοτομία και η διάδοση των αποτελεσμάτων στο πεδίο, με σκοπό τη μεγαλύτερη στόχευση σε πραγματικά παραγωγικά προβλήματα.

  • η σύνδεση και συνέργεια του αγροτο-διατροφικού τομέα με τον τουρισμό μας για να διαμορφωθεί μια νέα σημαντική εσωτερική αγορά των προϊόντων μας
  • παροχή βασικών υπηρεσιών, όπως ανέφερα και στην παραπάνω ερώτηση, σχολεία, γιατροί, πρωτοβάθμια περίθαλψη, τράπεζες, κλπ».

Το επάγγελμά σας είναι τραπεζικός και μάλιστα είστε και πρόεδρος του ΣΕΤΑΠ. Ποιοι είναι οι τομείς του κλάδου σας, στους οποίους, εάν εκλεγείτε, θα θέλατε να βοηθήσετε ώστε να βελτιωθούν προς όφελος των εργαζόμενων;

«Τα 7 τελευταία χρόνια είμαι πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Τράπεζας Αγροτικής Πειραιώς. Μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την κοινωνία σε σχέση με τις τράπεζες, μία παρατεταμένα δύσκολη περίοδο για τους τραπεζοϋπαλλήλους. Με τη δυναμική δράση μας, με τις θέσεις και τις προτάσεις μας, διεκδικούμε και απαιτούμαι από την τράπεζα να στηρίζει έμπρακτα τους ανθρώπους της, τους πελάτες μας, την κοινωνία και τη χώρα εντός της οποίας δραστηριοποιείται. Αντιπαλεύουμε τις πρακτικές τις συρρίκνωσης που απαξιώνουν τους εργαζόμενους και οδηγούν σε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες.

Η πολιτική παρέμβαση σε συνέχεια της συνδικαλιστικής εστιάζει αφενός σε ένα τραπεζικό σύστημα με αναπτυξιακό προσανατολισμό και κοινωνική διάσταση, στήριγμα της ανάπτυξης, των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και της χώρας και αφετέρου στην προστασία της αξιοπρέπειας και των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων που πλήττονται βάναυσα από τις πρακτικές της συρρίκνωσης και των αποσχίσεων».