Long3: Το ραπ για το άλλο μισό (vid)

Long3: Το ραπ για το άλλο μισό (vid)
Ο ράπερ που ξέρει να χειρίζεται το συναίσθημα, που κάνει το προσωπικό συλλογικό σε μια στιγμή!

Το πρώτο κομμάτι που ακούς σε στέλνει στο τρενάκι της χαράς, της φαντασίας, του πιο γλυκού τρόμου. Το γεμάτο ζωή, χρώματα, μπιτ σε ταρακουνά, σε ξεσηκώνει, σε χαλαρώνει, σε ηρεμεί, σε στέλνει σε μέρη μοναδικά, τόπους δικούς σου και δικούς της. Ναι, το έργο του εν λόγω ραπ καλλιτέχνη είναι φτιαγμένο για δύο, για το άλλο μισό, γι’ αυτό που μένει ανολοκλήρωτο και περιμένει το τέλειο κομμάτι να ταιριάξει. Το ραπ αποκτά αισθησιασμό, πάθος, νιώθεις πώς είναι να ενώνονται τα χέρια και να προχωράνε τα ζευγάρια, να προχωράει η ζωή. Εδώ υπάρχει συναίσθημα και δεν είναι κακό να είσαι συναισθηματικός, δεν είναι κακό να αγαπάς και να λαχταράς, να πονάς και να ελπίζεις, να στηρίζεις αυτούς που σε στηρίζουν, να ξέρεις ποιοι είναι δίπλα σου και ποιοι αξίζουν την αγκαλιά σου. Εξάλλου, πίσω από τον σκληρό ραπ λόγο κρύβονται εύθραυστες ψυχές που παλεύουν να επιβιώσουν, να ζήσουν, να ερωτευθούν, να φτιάξουν αδιάσπαστες φιλίες. Σε αυτό το είδος όλα μοιάζουν ασταμάτητα, ακούραστα, ανεξάντλητα. Και όμως… Υπάρχουν στιγμές που θες να απαλύνεις το τραχύ «τώρα», υπάρχουν γωνιές κι ένα μαξιλάρι ριγμένο που πάνω του θες να αράξεις και κάθε ρίμα να ξεκουράσεις. Ο Long3 δίνει το ραπ σάουντρακ της νύχτας! [η φωτογραφία από την επίσημη σελίδα του στο facebook]

Η εικόνα του συναισθήματος


Η νύχτα πάντα θα έχει συναίσθημα και ο καλλιτέχνης πρέπει να αφήνεται σε αυτό. Επιμένουμε στον μαύρο γεμάτο αστέρια ουρανό. Αυτή είναι η αίσθηση που σχηματίζεις στον νου σου ακούγοντας τον Long3. Η «συνομιλία» των σωμάτων και των ψυχών εκφράζεται (και) μέσα από τη ραπ. Υπάρχουν πολλά κομμάτια που τιμούν και ανυψώνουν τη σχέση των δύο φύλων. Ο άμεσος λόγος του είδους σε συγκινεί λίγο περισσότερο, σε κάνει να ταξιδεύεις στις εικόνες που δεν έσβησαν. Ο εν λόγω ράπερ ξέρει ότι στο είδος που υπηρετεί πρώτα είναι αυτό που λέει η ψυχή σου, το βίωμα σου και η κατάσταση που δημιουργείται μέσα σου. Ως ακροατές καταλάβαμε ότι γι’ αυτόν η έγνοια είναι μία: να μην αλλοιωθεί η εικόνα του συναισθήματος, όποια κι αν είναι αυτή. Και μέσα απ’ αυτό το φίλτρο φτιάχνει ρευστές, ψυχεδελικές, παραισθητικές εθιστικές οπτικές αναπαραστάσεις. Αυτό που κάνει ο Long3 δύσκολα το βρίσκεις άλλου. Ενώνει το σύγχρονο, το σημερινό με το διαχρονικό (θέμα και ύφος). Οι μελωδίες, τα μπιτ, το flow, οι στίχοι σαν το κύμα που γεμίζει τις ρωγμές και σαν τον αεράκι που «σπάει» την άπνοια του καλοκαιριού. Ξέρετε πολλούς ράπερ, εν έτει 2023, που μπορούν κάνουν κάτι τέτοιο; Το ραπ εδώ είναι φυλαχτό και δεν το αφήνεις να χαθεί.

Είναι τόσο όμορφο αυτό που κάνει…


Ο Long3 βρίσκεται στον χώρο από το 2005. Τα πρώτα του κομμάτια του ακούστηκαν μέσα από το συγκρότημα Αντίθεση. Μαζί του ήταν οι Spine, Pepe. Το 2016 έγιναν μέλη του συλλογικού εγχειρήματος Above the Hood. Η παραγωγή του είναι αξιοπρόσεκτη, ποσοτικά και ποιοτικά. Πολλά σινγκλ και δύο δίσκοι που είχαν απήχηση, ιδιαίτερα το άλμπουμ Τρία λόγια (2018). Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στη Λάρισα. Το προσωπικό και το συναισθηματικό είναι τα στοιχεία που ορίζουν το ραπ του. Το «χαλαρό» μπιτ, το ντριλ, η σωστή χρήση του autotune και το μουσικό «χαλί» που στηρίζει το εκφραστικό, εκτελεστικό κομμάτι. Και τράπερ να τον πείτε δεν θα έχετε άδικο. Είναι, όμως, τόσο όμορφο αυτό που κάνει που δεν έχουν σημασία οι κατηγοριοποιήσεις. Ο Long3 σε βάζει στον κόσμο του και την ίδια στιγμή περιμένει να δει το καθρέφτισμα του σε σένα. Όταν ακούς, για παράδειγμα, τα «Σαν σε ταινία», «Δευτέρα βράδυ», «Θέλω να ρθει» αμέσως «φεύγεις» από τους τέσσερις τοίχους του διαμερίσματος και στη λάμψη των αστεριών θες να κολυμπήσεις. Όλα είναι εκεί! Νοσταλγία, μελαγχολία αλλά και χαρά, πολύχρωμη τρέλα. Στο ραπ αυτού του καλλιτέχνη σίγουρα θα βρείτε κάτι από τον εαυτό σας, από τον κόσμο σας.

@Photo credits: facebook