Νέος ξεσηκωμός για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Νέος ξεσηκωμός για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία (vid)
Για 11η φορά, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε πολλές πόλεις της Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους αντιδρώντας στις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις του Μακρόν.

Νέος γύρος απεργιών και διαδηλώσεων «ταρακούνησε» την Πέμπτη (06/04) τη Γαλλία, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν και πάλι στο δρόμο, για 11η φορά, σε μια προσπάθεια να πείσουν τον Εμανουέλ Μακρόν να καταργήσει τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει. Οι νέες διαμαρτυρίες έρχονται μετά το αδιέξοδο που υπήρξε στις πρόσφατες συζητήσεις της κυβέρνησης με τα συνδικάτα.

Οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν σε κάποιες πόλεις, όπως στη Ναντ και τη Ρεν, από συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις της αστυνομίας, με τις τελευταίες να κάνουν χρήση δακρυγόνων ενώ στο Παρίσι σημειώθηκαν επεισόδια σε κεντρικές λεωφόρους.

Στο νότιο Παρίσι, δέχθηκε επίθεση ένα εστιατόριο στο οποίο ο Γάλλος πρόεδρος είχε γιορτάσει τη νίκη του στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, το 2017. Πυροσβέστες επενέβησαν έγκαιρα και έσβησαν τη φωτιά που ξέσπασε στην είσοδο του «La Rotonde», το οποίο είχε δεχθεί ξανά εμπρηστική επίθεση το 2020 στις πορείες των «κίτρινων γιλέκων».

Στην πρωτεύουσα, το συνδικάτο CGT έκανε λόγο το απόγευμα για 400.000 διαδηλωτές, έναντι 450.000 την περασμένη Πέμπτη (30/3). Οι αρχές, που είχαν κάνει λόγο για 93.000, δεν έχουν γνωστοποιήσει ακόμη την εκτίμησή τους για την τελευταία κινητοποίηση.