Επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ: Τι είπε ο αστυνομικός που πυροβόλησε στον αέρα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ: Τι είπε ο αστυνομικός που πυροβόλησε στον αέρα (vid)
Τον τρόπο λειτουργίας και τις μεθόδους των αξιωματούχων επιβολής του νόμου έχουν στηλιτεύσει δε, εκθέτοντας τη χώρα, και οι τελευταίες εκθέσεις διεθνών Οργανισμών.

Ένας αστυνομικός σήκωσε το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβόλησε 4 φορές στον αέρα όντας εγκλωβισμένος στο περιπολικό και δεχόμενος επίθεση από κουκουλοφόρους, χθες (5/4) στην ΑΣΟΕΕ
.
Όπως είπε ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, φοβήθηκε για τη ζωή του και γι’ αυτό έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου. «Και αν φοβόταν περισσότερο, τι θα είχε κάνει;» αναρωτήθηκαν, εύλογα, πολλοί, διαπιστώνοντας εμφανή κενά στην επιχειρησιακή επάρκεια της αστυνομίας.

Με νωπές ακόμη τις μνήμες και στο τραπέζι τις καταγγελίες και το οπτικοακουστικό υλικό για υπέρμετρη χρήση βίας από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων στις πρόσφατες πορείες διαμαρτυρίας για την τραγωδία στα Τέμπη, το νέο περιστατικό αναζωπυρώνει τη συζήτηση για τις αυθαιρεσίες από την ΕΛ.ΑΣ και επαναφέρει στο προσκήνιο τα κρίσιμα ερωτήματα για τη λειτουργία της Αστυνομίας και τη δυνατότητά της να επιτελέσει τελικά το πραγματικό ρόλο της που αφορά την ασφάλεια του πολίτη.

Τον τρόπο λειτουργίας και τις μεθόδους των αξιωματούχων επιβολής του νόμου έχουν στηλιτεύσει δε, εκθέτοντας τη χώρα, και οι τελευταίες εκθέσεις διεθνών Οργανισμών μιλώντας για περιττή και υπερβολική χρήση βίας εστιάζοντας μάλιστα σε περιστατικά που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν ζωές.

Στο πλαίσιο αυτό και σε μια προφανή προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων, η ανακοίνωση της αστυνομίας για το σημερινό περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από την ΑΣΟΕΕ «άδειασε» σχεδόν τον αστυνομικό, ενώ αναπόφευκτος ήταν για τους γνωρίζοντες ο συνειρμός για την αποστρατεία του πρώην Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Κωνσταντίνου Σκούμα, με ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ο οποίος άφησε αιχμές, κάνοντας λόγο για «έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας», τα οποία όμως, όπως αποδεικνύεται, δεν κατάφεραν να «αποστρατεύσουν» τα κακώς κείμενα στην ελληνική Αστυνομία.

Το βίντεο ντοκουμέντο με τους πυροβολισμούς στην ΑΣΟΕΕ & οι εξηγήσεις του αστυνομικού

Στο βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή των πυροβολισμών έξω από την ΑΣΟΕΕ, κουκουλοφόροι φαίνονται να επιτίθενται με πέτρες σε περιπολικό και στη συνέχεια ο αστυνομικός σηκώνει το όπλο και πυροβολεί στον αέρα.

Όπως είπε ο αστυνομικός, δεν αντιλήφθηκε την εντολή που είχε δοθεί νωρίτερα από το κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να μην περάσει κανένα όχημα από το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί άτομα στην Πατησίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, νόμιζε ότι η εντολή αφορούσε μόνο το ρεύμα του δρόμου έξω από την είσοδο του Οικονομικού Πανεπιστημίου και όχι το αντίθετο ρεύμα.

Ο αστυνομικός υποστήριξε ότι φοβήθηκε ότι από την επίθεση θα κινδυνεύσει η σωματική του ακεραιότητα και για το λόγο αυτό αναγκάστηκε να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου. Πρόσθεσε ότι προσπάθησε να κάνει ελιγμούς με το περιπολικό, ωστόσο βρίσκονταν αρκετά αυτοκίνητα γύρω τους και ήταν αδύνατον.

Όπως συμπλήρωσε, και οι άλλοι δύο αστυνομικοί που βρίσκονταν στο περιπολικό φοβήθηκαν για τη ζωή τους και για το λόγο αυτό εγκατέλειψαν το όχημα. «Πρέπει να βγούμε από το περιπολικό γιατί θα μας σκοτώσουν» φέρεται να είπαν, προτού φύγουν.

ΕΔΕ για τους τρεις αστυνομικούς

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις κινήσεις των αστυνομικών και το γεγονός ότι δεν υπάκουσαν στις εντολές του κέντρου της ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι ο αστυνομικός που έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου συνελήφθη, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα, μετά το σχηματισμό δικογραφίας.

Επεισόδια και σήμερα

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα για δεύτερη μέρα έξω από την ΑΣΟΕΕ. Νεαροί με κουκούλες που εξήλθαν από το πανεπιστήμιο και αφού έβαλαν φωτιά σε κάδους, άρχισαν να πετούν αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες απαντούν με κρότου – λάμψης και χημικά.

Λόγω του περιστατικού διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πατησίων από τη συμβολή της με την Λ. Αλεξάνδρας έως την Κοδριγκτώνος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Λίγο μετά τις 15:00 τα επεισόδια έληξαν και πλέον διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πατησίων.