Πλατεία Ουρουγουάης: Η ιστορία μιας άγνωστης πλατείας στο κέντρο της Αθήνας

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Πλατεία Ουρουγουάης: Η ιστορία μιας άγνωστης πλατείας στο κέντρο της Αθήνας
Πολλοί έχουν περάσει από μπροστά της, λίγοι όμως έχουν κατανοήσει την ονομασία της.

Δεν είναι περίεργο να περπατάς στο κέντρο της Αθήνας και ξαφνικά να πέφτεις πάνω σε μια μικροσκοπική πλατεία, η οποία όμως είναι αφιερωμένη σε μια χώρα που βρίσκεται μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη δική σου;

Ε, λοιπόν, αυτό ακριβώς συμβαίνει με την Πλατεία Ουρουγουάης, η οποία αν και βρίσκεται πίσω από το ξενοδοχείο Μίλτον, επί της συμβολής των οδών Χατζηγιάννη Μέξη και Μιχαλακοπούλου, έχει πάρει το όνομα της από τη χώρα της Νοτίου Αμερικής.

Η μικρή αυτή πλατεία έχει δύο παγκάκια κι ένα πλακόστρωτο που περιβάλλεται από γκαζόν. Αυτό που ξεχωρίζει βέβαια είναι ο ορειχάλκινος ανδριάντας του Χοσέ Χερβάσιο Αρτίγας, του στρατηγού ο οποίος θεωρείται πατέρας της ανεξαρτησίας της Ουρουγουάης.

...

Η κατασκευή του αγάλματος ολοκληρώθηκε το 1950, η ανέγερσή του όμως έγινε μόλις το 2000, αφού δόθηκε ως δώρο στον δήμο Αθηναίων από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ουρουγουάης. Όπως διαβάζουμε και στην επιγραφή που έχει τοποθετηθεί στην πλατεία, αποτελεί δωρεά της Πρέσβειας της Ουρουγουάης στην Αθήνα και του Προξενείου της Ουρουγουάης στη Θεσσαλονίκη.

Κοιτά να δεις τι ανακαλύπτει κανείς.