Τρομακτική προειδοποίηση Χουλιάρα: «Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα σεισμό τέρας στην Ελλάδα» (vid)

Newsroom
Τρομακτική προειδοποίηση Χουλιάρα: «Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα σεισμό τέρας στην Ελλάδα» (vid)
Οι εκτιμήσεις του σεισμολόγου Γεράσιμου Χουλιάρα για ένα σεισμό όπως στην της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Ανησυχία έχει προκαλέσει ο μεγάλος σεισμός στην Τουρκία, ενώ οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε δεν συνδέεται με την Ελλάδα. Αυτό όμως που προβληματίζει τόσο τους ειδικούς όσο και τον απλό κόσμο είναι η πιθανότητα στο επόμενο διάστημα να έχουμε και στην Ελλάδα έναν «μεγασεισμό».

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι «δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα σεισμό τέρας στην Ελλάδα». Όπως εκτιμούν οι σεισμολόγοι βρισκόμαστε στο «παράθυρο» του αιώνα για έναν μεγασεισμό.

Ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν τέτοιο σεισμό. Σημείωσε, επίσης, ότι οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης, που σημαίνει ότι ένας σεισμός της τάξης των 7-8 Ρίχτερ θα κάνει πολλά χρόνια να ξαναεκδηλωθεί.

Ο τελευταίος μεγασεισμός που έγινε στο ελληνικό τόξο ήταν το 365 μ.χ και το μέγεθός του ήταν 8,2 Ρίχτερ, είπε ο κ. Χουλιάρας. Επομένως, εκτιμά ότι έχουμε ξεπεράσει τα χρόνια επανεμφάνισης και άρα θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα χρόνια. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε χρονικά πλαίσια, λέμε τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.