Γκρίνια για τις σχολικές τσάντες στην Ιαπωνία: Πολύ βαριές για τους μαθητές, ακόμη και 10 κιλά

Newsroom
Γκρίνια για τις σχολικές τσάντες στην Ιαπωνία: Πολύ βαριές για τους μαθητές, ακόμη και 10 κιλά
Τα παιδιά στην Ιαπωνία παραπονιούνται για πόνους σε πλάτη και ώμους, καθώς οι τσάντες τους ζυγίζουν παραπάνω από 10 κιλά.

Παράπονα για το βάρος των σακιδίων τους κάνουν τα παιδιά στην Ιαπωνία, μιλώντας για πόνους στις πλάτες και τους ώμους τους. Τα παιδιά στην Ιαπωνία κουβαλούν τα randoseru, όπως ονομάζονται τα σακίδια πλάτης, τα οποία έχουν μέσα όσα χρειάζεται ένα παιδί για το δημοτικό.

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται έρευνα της Footmark, εταιρείας κατασκευής μαγιό για μαθητές με έδρα το Τόκιο, τουλάχιστον το 90% των παιδιών ηλικίας 6-12 ετών που χρησιμοποιούν randoseru αναφέρουν ότι το βάρος τους αποτελεί πρόβλημα.

Στην έρευνα σε 1.200 γονείς και παιδιά πρώτης, δευτέρας και τρίτης δημοτικού, η ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun αναφέρει ότι το 93% των μαθητών πιστεύει ότι οι τσάντες τους είναι πολύ βαριές - μια άποψη που συμμερίζεται το 90% των γονέων.

Όπως σημειώνει η Yomiuri, το μέσο βάρος μιας randoseru γεμάτης με βιβλία και άλλα σύνεργα είναι 4,28 κιλά, από 3,97 κιλά το 2022. Ορισμένα παιδιά, δε, κουβαλούν σακίδια που ζυγίζουν πάνω από 10 κιλά, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Σχεδόν ένα στα τέσσερα παιδιά που αναφέρθηκαν στο θέμα του βάρους παραπονέθηκαν για πόνους στους ώμους ή στην πλάτη, ενώ το 65% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ήθελε να ανταλλάξει το randoseru του με κάτι ελαφρύτερο.

Τα παράπονα των γονέων για τα σακίδια επικεντρώνονται και στην υψηλή τιμή τους. Κοστίζουν κατά μέσο όρο 56.425 γιεν (425 δολάρια) το 2022, σύμφωνα με έρευνα της βιομηχανικής ένωσης Randoseru Kogyokai.

Το ζήτημα έχει τεθεί επί τάπητος από ορισμένες τοπικές αρχές, οι οποίες αποφάσισαν να το αντιμετωπίσουν επιτρέποντας στα παιδιά να αφήνουν τα βιβλία στην τάξη τους, παρά τον προβληματισμό εάν αυτό τα αποθαρρύνει από το να κάνουν τις ασκήσεις τους.

Το 2022, η πόλη Tateyama ζήτησε από έναν κατασκευαστή ρούχων να δημιουργήσει ένα ελαφρύτερο σακίδιο πλάτης, αφού ο δήμαρχος εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση του κόστους των randoseru. Θα διανεμηθούν δωρεάν στα παιδιά της περιοχής εγκαίρως για την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους τον ερχόμενο Απρίλιο, ανέφερε η εφημερίδα Asahi Shimbun.