Ο γίγαντας των θαλασσών: Το μεγαλύτερο πλοίο που φτιάχτηκε ποτέ ξεπερνούσε σε μήκος τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Ο γίγαντας των θαλασσών: Το μεγαλύτερο πλοίο που φτιάχτηκε ποτέ ξεπερνούσε σε μήκος τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου
Το Seawise Giant έσπασε κάθε ρεκόρ ναυπηγικής.

Αν έχεις ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, τότε σίγουρα θα τα έχεις «χάσει», θαυμάζοντας το Empire State Building. Το ύψος του φτάνει 443 μέτρα και για αρκετά χρόνια αποτελούσε το ψηλότερο κτίριο στη Γη. Φαντάσου τώρα αυτό το κτίριο να το «γυρνούσαμε» οριζόντια, τι έκταση θα καταλάμβανε. Σχεδόν όση και το Seawise Giant, το μεγαλύτερο πλοίο που έφτιαξε ποτέ ο άνθρωπος.

Μιλάμε για έναν πραγματικό γίγαντα των θαλασσών με μήκος όσο περίπου τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία (δηλαδή τη Wikipedia) φτάνει τα 458,46 μέτρα, δηλαδή 15 μέτρα πιο μακρύ από το Empire State Building. , ενώ το βάρος του έφτανε τους 657.000 τόνους. Φυσικά αποτελεί και το πιο βαρύ πλοίο της ιστορίας, το οποίο με το μέγεθος και τον όγκο του ήταν αδύνατο να περάσει από τις διώρυγες του Σουέζ ή του Παναμά.

Το Seawise Giant κατασκευάστηκε από την εταιρεία Sumitomo Heavy Industries στην Ιαπωνία το 1979. Χρειάστηκαν συνολικά πέντε χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί το τεράστιο πλοίο και να μπορέσει να ξεκινήσει τα πρώτα του ταξίδια. Ωστόσο, το 1988 βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ιράν-Ιράκ.

Για καλή του τύχη αυτό έγινε στα ρηχά νερά, κι έτσι το πλοίο διασώθηκε και επανακατασκευάστηκε. Στη συνέχεια άλλαξε αρκετούς ιδιοκτήτες, αλλά και ονόματα.

...

Το είδαμε ως Happy Giant, Jahre Viking, Knock Nevis, καθώς και Mont. το τελευταίο του ταξίδι έγινε το 2009, ενώ στη συνέχεια καταστράφηκε. Κατάφερε, όμως, στη σύντομη ζωή του να σπάσει κάθε ρεκόρ ναυπηγικής.