Παράλογο; Δεν απαντάει (vid)

Παράλογο; Δεν απαντάει (vid)
Το Gazzetta παρακολούθησε την παράσταση «Η φαλακρή τραγουδίστρια», στο θέατρο «Ίσον».

Η φωνή του ξωτικού δεν φτάνει στα αυτιά των ρολογιών. Κανείς δεν ξυπνά και κανείς δεν κοιμάται σε αυτό το έργο, σε αυτή τη σκηνή, σε αυτή τη ζωή. Οι άνθρωποι περιφέρονται στο ακατάτακτο σπίτι τους. Στα μάτια τους οι ώρες και τα λεπτά. Στα χέρια οι δείκτες του χρόνου και στα πόδια η κίνηση και η ακινησία. Το μικρό, σχεδόν αόρατο, πλάσμα με τα χρυσαφένια φτερά, επιμένει. Η φωνή του γίνεται ψίθυρος και πέφτει. Απογοήτευση. Ιδέα! Βουτιά στη λίμνη της λήθης και της μνήμης και ράβει το υγρό μπλε. Εν τω μεταξύ οι δυο γίνονται τέσσερις, έξι… Άλλοι δεν χρειάζονται. Η αράχνη μπορεί να ξεκινήσει ή να απλώσει τον ιστό της. Οι «οικοδεσπότες» αναρωτιούνται πότε ήρθαν οι «επισκέπτες» και οι «επισκέπτες» πότε ήρθαν οι «οικοδεσπότες». Απάντηση δεν υπάρχει μόνο ο χρόνος που κυλά και ο ήχος του. Το «τικ» συγκρούεται το «τακ» και σπίθες αληθινού ψέματος πετάγονται. Ο πυροσβέστης, χωρίς να τον καλέσει κανείς, έρχεται. Χτυπά το κουδούνι και μόνο τα σκυλιά ακούνε τον ήχο. Φεύγει και μπαίνει από το παράθυρο. Συστήνεται στον εαυτό του και κρατά μια βρεγμένη περούκα. Οι ανθρώπινες παρουσίες κοιτούν αδιάφορα. Ο επισκέπτης ετοιμάζεται να ρωτήσει τα πάντα. Τότε, όμως, φτάνει το ξωτικό πάνω σε υδάτινο φόρεμα και ρωτά: τι κάνει η φαλακρή τραγουδίστρια; Παίζει, απλά παίζει.

Στο σύμπαν του Ιονέσκο


Η απάντηση στο ερώτημα θα μπορούσε να είναι αυτή. Πριν απ’ αυτό το κομμάτι διαλόγου, υπάρχει το θεμελιώδες «τι θέλει να μας πει ο Ιονέσκο στη Φαλακρή Τραγουδίστρια;». Αυτή η απορία του θεατή. Του ανυποψίαστου -άρα κατάλληλα προετοιμασμένου- ανθρώπου που κάθεται και παρακολουθεί. Κι αν φαίνεται ότι κάπου εδώ τελειώνουν τα βλέμματα, οι αναρωτήσεις και τα πρόσωπα, έρχεται η Σοφία Σταυρακάκη και η θεατρική ομάδα «ΘΕΑΜΑ» να μας οδηγήσει στο σύμπαν του Ιονέσκο, στο «θέατρο του παραλόγου» και στον χώρο που ακόμα οριοθετεί «η φαλακρή τραγουδίστρια». Η παράσταση στο θέατρο «Ίσον» είναι το σήκωμα της κουρτίνας της επιβαλλόμενης πραγματικότητας. Τα έμφυτα δεν έχουμε νόημα, έτσι υπάρχουν. Η ανάγκη του ανθρώπου για τάξη τα ορίζει, τα κανονικοποιεί και φτιάχνει τη ζωή που μοιράζεται άνισα. Η ματαιοδοξία ζήτησε τον λόγο της και τον τόπο της. Το «παράλογο» κρύφτηκε και περίμενε (περιμένει) την εκδήλωση της παρόρμησης για να φανεί. Ε, ο Ιονέσκο αποφάσισε να αφήσει ανεξέλεγκτη την παρόρμηση. Τα δοσμένα ανατρέπονται, η κατασκευασμένη εικόνα τσακίζεται και η γλώσσα γίνεται η σπηλιά των ξαναγεννημένων ανθρώπων! Η ποίηση του Ιονέσκο είναι το χαμόγελο και ο πόνος της σκέψης και αυτό φάνηκε στην παράσταση της Σοφίας Σταυρακάκη.

Αυτό το αναποδογύρισμα


Η σκηνοθεσία της Σοφίας Σταυράκακη βασίζεται στον φρενήρη ρυθμό που δίνει το αναποδογύρισμα της «πραγματικότητας». Ανάμεσα στα εισαγωγικά, τα ανατρεπτικά της μετάφρασης (από τη σκηνοθέτρια). Όπως αναφέρει στο σκηνοθετικό σημείωμα «Η φαλακρή τραγουδίστρια δεν είναι μια παράλογη ιστορία, αλλά η επικύρωση της ανθρώπινης ματαιοδοξίας». Σε μια αστική κατοικία δύο κατ’ επίφαση ζευγάρια, ένας πυροσβέστης και μια υπηρέτρια μαθαίνουν τη γλώσσα του χαμένου χρόνου. Η προσπάθεια επικοινωνία, είναι επικοινωνία και τα γλωσσικά θραύσματα ο μόνος δρόμος συνεννόησης. Οι ηθοποιοί που βρίσκονται στη σκηνή είναι παραδομένοι στο «παράλογο» και το δείχνουν με άμεσο, χωρίς υπερβολές, τρόπο. Πραγματικά δεν περισσεύει κανείς. Η Όλγα Νικολαϊδου και ο Πάνος Ζουρνατζίδης είναι οι «Σμιθ». Ο Βασίλης Οικονόμου και η Έλη Δρίβα είναι οι «Μάρτεν». Η Σοφία Σταυρακάκη είναι η υπηρέτρια και ο Ανδρέας Αντωνιάδης ο λοχαγός πυροσβεστών. Άνετοι, αφελείς, επηρμένοι, περίεργοι, χαριτωμένοι, λογικοί, παράλογοι. Τα κοστούμια και το σκηνικό ανήκουν στην Θένια Καρλάφτη [άμεση σύνδεση με το κείμενο]. Η μουσική επιμέλεια είναι του Ηλία Κουρτπαρασίδη. [ταιριαστές επιλογές]. Η αξιόλογη αυτή η παράσταση, η ενδιαφέρουσα προσέγγιση του Ιονέσκο, φέρει τη φροντίδα της επαγγελματικής συμπεριληπτικής (ανάπηρα και μη ανάπηρα άτομα) θεατρικής ομάδας «ΘΕΑΜΑ». Κατά τη διάρκεια της παράστασης υπάρχει διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα.

Ταυτότητα παράστασης

«Η φαλακρή τραγουδίστρια», του Ευγένιου Ιονέσκο

Στο θέατρο «Ίσον» [έως 12/2]

Μετάφραση: Σοφία Σταυρακάκη
Σκηνοθεσία: Σοφία Σταυρακάκη
Μουσική επιμέλεια: Ηλίας Κουρτπαρασίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Θένια Καρλάφτη
Φωτογραφία: Peny Delta
Βοηθός Παραγωγής: Νατάσα Γάτσιου
Φροντίστρια: Σταυρίνα Πολυδώρου
Επικοινωνία: Ζέτα Θεοδωρέλου

Διανομή (κατά σειρά εμφάνισης):
Μαίρη (υπηρέτρια): Σοφία Σταυρακάκη
Κα Σμιθ: Όλγα Νικολαΐδου
Κος Σμιθ: Πάνος Ζουρνατζίδης
Κος Μαρτέν: Βασίλης Οικονόμου
Κα Μαρτέν: Έλη Δρίβα
Λοχαγός Πυροσβεστών: Ανδρέας Αντωνιάδης

Παραγωγή: ΘΕΑΜΑ 2023

Διάρκεια: 80’

Με Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) για Κ(κ)ωφά και βαρήκοα άτομα

Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο στις 21:30, Κυριακή στις 20:30.

Εισιτήρια: από 10 ευρώ.

@Photo credits: Peny Delta