Η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου χτίστηκε στην «πρωτεύουσα του εγκλήματος» και πραγματικά αδύνατο να αποδράσει κανείς (vid)

Newsroom
Η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου χτίστηκε στην «πρωτεύουσα του εγκλήματος» και πραγματικά αδύνατο να αποδράσει κανείς (vid)
Το τεράστιο και υπερσύγχρονο σωφρονιστικό συγκρότημα θα στεγάσει έως και 40.000 κρατούμενους.

Το Ελ Σαλβαδόρ άνοιξε μια από τις μεγαλύτερες φυλακές του κόσμου, καθώς προσπαθεί να πατάξει την ακραία εγκληματικότητα στη χώρα. Το «Κέντρο Περιορισμού για την Τρομοκρατία» στην περιοχή Tecoluca χτίστηκε μέσα σε μόλις επτά μήνες και φαίνεται ότι θα μειώσει την πίεση σε ορισμένες από τις άλλες φυλακές της κεντροαμερικανικής χώρας, οι οποίες είναι πραγματικά υπερπλήρεις.

Ο πρόεδρος της χώρας, Nayib Bukele, έχει περιγράψει αυτή τη νέα φυλακή ως «ένα θεμελιώδες κομμάτι για την πλήρη νίκη στον πόλεμο κατά των συμμοριών».

Το Ελ Σαλβαδόρ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Μάρτιο του 2022 ως αποτέλεσμα του προβλήματος της βίας των συμμοριών και έκτοτε έχουν συλληφθεί 62.000 ύποπτα μέλη συμμοριών και συνεργάτες τους.

Ο πρόεδρος μοιράστηκε ένα βίντεο στο διαδίκτυο αφού τον ξενάγησαν στη νέα φυλακή, τονίζοντας διάφορα βασικά χαρακτηριστικά της φυλακής, συμπεριλαμβανομένων των επτά «δακτυλίων» ασφαλείας που θα εμποδίζουν τους κρατούμενους να δραπετεύσουν.

Αυτό περιλαμβάνει συμπαγή ατσάλινα κελιά, ένα μεγάλο περιμετρικό τείχος, 19 παρατηρητήρια, ηλεκτρικούς φράχτες και ζώνες περιπολίας.Προφανώς, η φυλακή είναι «αδύνατο να αποδράσει κανείς».

Ο κ. Bukele δήλωσε ότι σε προηγούμενες φυλακές, οι κρατούμενοι είχαν πρόσβαση σε «ιερόδουλες, υπολογιστές, τηλεοράσεις, PlayStations και κινητά τηλέφωνα"», χαρακτηρίζοντάς το «οπισθοδρομικό».

Και φαίνεται ότι τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά στη νέα φυλακή, καθώς όποιος προκαλεί προβλήματα στις νέες εγκαταστάσεις θα κλειδώνεται στην απομόνωση, όπου «δεν θα βλέπει καθόλου φως της ημέρας», σύμφωνα με τον πρόεδρό τους.