Αυτές είναι οι χώρες με τα περισσότερα νησιά στον κόσμο: Ούτε στη δεκάδα η Ελλάδα

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Αυτές είναι οι χώρες με τα περισσότερα νησιά στον κόσμο: Ούτε στη δεκάδα η Ελλάδα
Κι όμως υπάρχουν κράτη με δεκάδες φορές περισσότερα νησιά από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα φημίζεται για τα νησιά της. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Κάθε καλοκαίρι δεκάδες ελληνικά νησιά γεμίζουν από τουρίστες από όλο τον πλανήτη, οι οποίοι επιθυμούν να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα και τους ελληνικούς μεζέδες. Αρκούν όμως αυτά τα νησιά για να κατατάξουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της λίστας των κρατών με τα περισσότερα νησιά; Mάλλον όχι!

Αν και οι περισσότεροι μπορεί να πιστεύουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται αρκετά ψηλά στη συγκεκριμένη λίστα, η αλήθεια είναι πως δεν συμπεριλαμβάνεται καν στη δεκάδα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα το Rankingroyals, η Σουηδία είναι αυτή που βρίσκεται στην πρώτη θέση και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Πιο συγκεκριμένα, η Σουηδία έχει 267.570 νησιά κατοικημένα και -κυρίως- ακατοίκητα. Ακόμη και η Στοκχόλμη, η πρωτεύουσα της χώρας, αποτελείται από πολλά μικρά νησιά που συνδέονται με γέφυρες.

Η δεύτερη χώρα στη λίστα μας είναι η Νορβηγία, η οποία έχει 239.057 νησιά, ενώ ακολουθεί η στην τρίτη θέση η άλλη χώρα της σκανδιναβικής χερσονήσου, η Φινλανδία με 178.947 νησιά. Οι υπόλοιπες χώρες που συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα είναι ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Ινδονησία, η Αυστραλία, οι Φιλιππίνες, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Όσο για την Ελλάδα τώρα, τα νησιά είναι το κύριο χαρακτηριστικό της μορφολογίας της και αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού της χώρας διαχρονικά. Ωστόσο, βρισκόμαστε στην 12η θέση της λίστας με περίπου 6.000 νησιά και βραχονησίδες διάσπαρτα στις ελληνικές θάλασσες, εκ των οποίων μόνο 227 νησιά κατοικούνται.