Ο πιο ραδιενεργός άνθρωπος κατάφερε να μείνει στη ζωή για 83 μέρες: Έκλαιγε αίμα και έλιωνε το δέρμα του

Newsroom
Ο πιο ραδιενεργός άνθρωπος κατάφερε να μείνει στη ζωή για 83 μέρες: Έκλαιγε αίμα και έλιωνε το δέρμα του
Ένας Ιάπωνας που εκτέθηκε σε τεράστια ακτινοβολία κατάφερε να διατηρηθεί στη ζωή για 83 μέρες.

Πριν από περίπου 20 χρόνια ένα φρικτό ατύχημα σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιαπωνία προκάλεσε τον θάνατο σε ένα από τους τεχνικούς, ο οποίος έζησε εφιαλτικά για 83 μέρες. Τόσο κατάφεραν οι γιατροί να τον κρατήσουν στη ζωή, αφού έβγαζε αίμα από τα μάτια και το δέρμα του έλιωνε.

Ο Hisashi Ouchi βοηθούσε έναν συνάδελφό του να ρίξει κάποια λίτρα ουρανίου σε μια τεράστια μεταλλική δεξαμενή στον πυρηνικό σταθμό Tokaimura το 1999. Ωστόσο, εξαιτίας ενός λανθασμένου υπολογισμού, απελευθερώθηκε επικίνδυνη ακτινοβολία νετρονίων και ακτίνες γ στην ατμόσφαιρα.

Κανένας από τους εμπλεκόμενους άνδρες δεν είχε εκπαιδευτεί για να εκτελέσει ένα τόσο ευαίσθητο έργο, το οποίο αργότερα ανακαλύφθηκε ότι περιλάμβανε 16 κιλά ουρανίου, όταν το νόμιμο όριο ήταν μόλις 2,4 κιλά. Ο 35χρονος Ouchi εκτέθηκε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στην ακτινοβολία, υπέστη εγκαύματα, ζαλίστηκε και έκανε εμετό στη συνέχεια. Αυτή έμελλε να είναι η αρχή του εφιάλτη του που κράτησε για 83 ημέρες.

Ο Ouchi βρέθηκε ότι είχε απορροφήσει 17 Sieverts (sv) ακτινοβολίας περισσότερο από το διπλάσιο από αυτό που μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της ποσότητας, οι ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης στο Τσερνόμπιλ εκτέθηκαν σε μόλις 0,25 sv.

Japan

Ο Ouchi μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τόκιο μετά το περιστατικό και η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο τέθηκε σε καραντίνα. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο Ouchi δεν είχε λευκά αιμοσφαίρια και χρειαζόταν εκτεταμένα μοσχεύματα δέρματος και πολλαπλές μεταγγίσεις αίματος.

Από την τεράστια έκθεσε έκλαιγε αίμα, καθώς τα μάτια του αιμορραγούσαν. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον κρατήσουν στη ζωή, μια εβδομάδα μετά τη θεραπεία του, ο Ouchi τους παρακάλεσε να σταματήσουν. Ο ίδιος φέρεται να φώναζε: «Δεν αντέχω άλλο! Δεν είμαι πειραματόζωο!».

Σχεδόν δύο μήνες μετά το περιστατικό, την 59η μέρα της νοσηλείας του στο νοσοκομείο, η καρδιά του Ouchi σταμάτησε τρεις φορές. Ωστόσο, μετά από αίτημα της οικογένειάς του, οι γιατροί μπόρεσαν να τον επαναφέρουν. Όμως, στις 21 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, το σώμα του Ouchi τελικά εξαντλήθηκε και πέθανε ως αποτέλεσμα πολλαπλής ανεπάρκειας οργάνων.