Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες που αφηγούνται την φρίκη του Ολοκαυτώματος (vid)

Newsroom
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες που αφηγούνται την φρίκη του Ολοκαυτώματος (vid)
Οι απόγονοι των Ελλήνων Εβραίων επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δίνουν τώρα τον δικό τους αγώνα ώστε το «Ποτέ Ξανά», που γράφτηκε στο Άουσβιτς να μείνει ζωντανό στις συνειδήσεις όλων

Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος σήμερα(27/01) και η Θεσσαλονίκη θυμάται και τιμά τους περίπου 50.000 Θεσσαλονικείς Εβραίους, που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωση. Καθώς οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος λιγοστεύουν δραματικά, τη σκυτάλη της μνήμης παίρνουν οι απόγονοι τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η Έσθερ και η Νταίζη Αζαριά αφηγούνται την ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από τα μάτια της δική τους οικογένεια, που έζησε τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Η Ματίκα Αζαριά, μητέρα της Νταίζυ και γιαγιά της Έσθερ, ήταν από τους ελάχιστους Θεσσαλονικείς Εβραίους που κατάφεραν να επιστρέψουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Οι δύο γυναίκες έχουν δημιουργήσει μια τουριστική υπηρεσία, η οποία ρίχνει φως στη μακραίωνη ιστορία των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αλμπέρτο Σεβή, επίσης απόγονος δύο επιζησάντων, κρατάει την ιστορική μνήμη ζωντανή μέσα από την τέχνη.

Η φωτογραφία του πατέρα του με άλλους τρεις συμπολίτες του κοσμούν το Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον.

Οι απόγονοι των Ελλήνων Εβραίων επέζησαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δίνουν τώρα τον δικό τους αγώνα ώστε το “Ποτέ Ξανά”, που γράφτηκε στο Άουσβιτς να μείνει ζωντανό στις συνειδήσεις όλων.

Πηγή: ΕΡΤ