Ο Πανιώνιος Φαίδων Γεωργίτσης το είχε «σκάσει» δύο φορές από το Ναυτικό για να γίνει ηθοποιός (vid)

Newsroom
Ο Πανιώνιος Φαίδων Γεωργίτσης το είχε «σκάσει» δύο φορές από το Ναυτικό για να γίνει ηθοποιός (vid)
Σαν σήμερα το 1939 γεννήθηκε ένας ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, ένα γνήσιος Πανιώνιος, που δραπέτευσε από το ναυτικό για να γίνει ηθοποιός.

Δεν δίστασε όταν άκουσε τον πατέρα του «θα αυτοκτονήσω αν γίνεις ηθοποιός» να δραπετεύσει από τη Σχολή Ναυτικών που τον είχε βάλει για να κάνει αυτό που ήθελε. Δεν δίστασε άλλωστε να τους πεις ότι «πηγαίνω στο Λονδίνο για να γίνω πιλότος», αλλά αυτός ακολουθούσε μια μεγαλύτερη γυναίκα, γιατρέσσα, άλλης τάξης κοινωνικής, καθώς το «σκάνδαλο της περιοχής» δεν τους σήκωνε άλλο. άλλες εποχές… Ο Φαίδων Γεωργίτσης όμως, ο οποίος σαν σήμερα το 1939 ήρθε στη ζωή, στη Νέα Σμύρνη, ήταν παιδί της κατοχής. Πείνασε κι αυτός και η οικογένειά του και όπως είχε πει και ο ίδιος: «Είμαι παιδί της Κατοχής. Και τα παιδιά της Κατοχής, λίγο πολύ, ήμασταν παραβατικοί».

Ο «Τζέιμς Ντιν» του ελληνικού κινηματογράφου, αν και δεν του άρεσε, γιατί αυτός θαύμαζε τον Μάρλον Μπράντο, από πολύ μικρός είχε «ερωτευτεί» την υποκριτική. Έκανε όνειρα, και ευτυχώς για το μικρό της ηλικίας του, δεν κατάλαβε και πολλά όταν έχασε την αδερφούλα του, που σκοτώθηκε πάνω στο παιχνίδι σε μια οικοδομή. Θυμόταν μόνο τη μάνα του να πλαντάζει στο κλάμα. Ούτε μετά δεν κατάλαβε γιατί άρον άρον τον κατέβαζαν από την ταράτσα. Δεν ήθελαν να ζήσουν μια τραγωδία ακόμα.

Η 1η «απόδραση»

Ο πατέρας του βέβαια που ήταν αξιωματικός στο Ναυτικό, ήθελε να ακολουθήσει ο γιος του τα βήματά του. Που ο Φαίδωνας. Ηθοποιός έλεγε. Ε, είδε και από είδε ο πατέρας του και τον απείλησε με αυτοκτονία για να του γυρίσει τα μυαλά. Είχαν προηγηθεί άλλωστε και δύο νοσηλείες του σε ψυχιατρική κλινική έχοντας και τη γνωμάτευση των γιατρών πως είναι «άρρωστος με τα νεύρα του», αλλά και πάλι δεν τον έπεισε. Περίμενε έξι μήνες, για να του… περάσει και μετά δραπέτευσε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
«Μόλις πέρασαν έξι μήνες, δραπέτευσα. Ο πατέρας μου απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει. Γύρισα, αλλά το έσκασα ξανά μέσα απ’ το κελί όπου με είχαν τιμωρημένο. Δεν ξαναγύρισα και έπιασα δουλειά στα διυλιστήρια».

«Πανιωνάρα, Πανιωνάρα»

Στις ταινίες του τον είχαμε δει να παίζει ποδόσφαιρο, αλλά αυτός στην πραγματικότητα είχε παίξει μπάσκετ και μάλιστα στην αγαπημένη του ομάδα, τον Πανιώνιο. Είχε πληρωθεί κιόλας… αδρά. Είχε πάρει ως αμοιβή ένα σορτσάκι, τη φανέλα και τα πάνινα παπούτσια. Για να τα βγάζει πέρα λοιπόν έκανε πολλές δουλειές του ποδαριού. «Χαιρετηθήκαμε για τελευταία φορά που τον είδα τυχαία στο κέντρο της Αθήνας το περασμένο καλοκαίρι και του φώναξα : "Γεια σου Πανιωνάρα" και αποκρίθηκε από το απέναντι πεζοδρόμιο "Πανιωνάρα, Πανιωνάρα"», είχε αναφέρει ο δημοσιογράφος, Γιάννης Αλεξίου.

Η 2η «απόδραση»

Ο Φαίδων Γεωργίτσης είχε μάθει να… δραπετεύει. Παιδί της Κατοχής γαρ, που έζησε μετά τα Δεκεμβριανά. Ήταν γόης από μικρός έλκυε τις γυναίκες και σύναψε σχέση με μια γιατρό. Μόνο που αυτό είχε προκαλέσει σκάνδαλο, καθώς ήταν μεγαλύτερη και άνηκε σε άλλη κοινωνική τάξη. «Η σχέση μας έγινε το σκάνδαλο της περιοχής. Και γιατί ήταν μεγαλύτερη και γιατί ανήκε σε άλλη τάξη. Οι γονείς της, για να διακόψουν το δεσμό μας, την ξαπόστειλαν στην Αγγλία». Εκεί θα περάσει ένα χρόνο και όταν το πάθος φύγει, θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσει να δουλεύει εδώ κι εκεί.

Ο κύριος… Βουγιουκλάκης

Στον κινηματόγραφο έζησε καλές εποχές. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες του Φίνου που άφησαν εποχή. Τον συνέδεαν δικαίως ή αδίκως με τις μεγαλύτερες σταρ. Είχε παντρευτεί τη Μπέτυ Αρβανίτη, αλλά οι χαρακτήρες του δεν ταίριαζαν και τσακώνονταν συνέχεια. Είχε ρίξει μάλιστα και το παιδί που εγκυμονούσε, γιατί δεν ήθελε άλλο, ενώ ο Γεωργίτσης ήθελε σαν τρελός. Του άρεσε η Ζωή Λάσκαρη, αλλά «με τη Ζωίτσα δεν μπορούσαμε να κάνουμε καν μια κανονική κουβέντα». Στη Ζωή Λάσκαρη μάλιστα είχε δώσει και ένα… κανονικότατο χαστούκι, μόνο που δεν το ήθελε με τίποτα ο ίδιος.

Στη σκηνή με το περιβόητο «μέχρι και το μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις», ο Δαλιανίδης του είχε πει να τη χαστουκίσει κανονικά για να είναι η αντίδρασή της 100% αληθινή. Δεν ήθελε αλλά τον πίεσε. Μόλις το έκανε, πριν καλά η Λάσκαρη προλάβει να του πει το παραμικρό, μπήκε ο Δαλιανίδης στη μέση και της είπε, ότι αυτός επέμενε. Με τη Μάρθα Καραγιάννη ήταν μόνο φίλοι και έτσι παρέμειναν ενώ είχε ένα φλερτ με την Αλίκη Βουγιουκλάκη αλλά «δεν ήθελα να είμαι ο κ. Βουγιουκλάκης».

«Δεν ντρεπόμουν για τις ερωτικές ταινίες»

Η κρίση στον ελληνικό κινηματογράφο τον συμπαρέσυρε και αναγκάστηκε για άλλη μια φορά να βγει στη βιοπάλη: «Δεν ένιωθα μειονεκτικά ή περίεργα. Αρκούσε που είχαν γάλα τα παιδιά μου και μια σόμπα για να ζεσταίνονται». Έπαιξε σε πολλές ταινίες που βγήκαν στη λεγόμενη εποχή της βιντεοκασέτας και ερωτικές ταινίες που πολλοί παρεξήγησαν και κάποιοι δεν του συγχώρεσαν ποτέ.

«Δεν ντρεπόμουν καθόλου. Ποτέ δεν ντράπηκα… Κάποιες από τις ταινίες αυτές είναι καλές. Πολλές φορές έβαζαν μέσα τσόντες εν αγνοία σου. Πολλές από τις τσόντες αυτές παίζονταν στους κινηματογράφους ‘‘Ροζινκλέρ’’ και ‘‘Αλάσκα’’. Όλοι έκαναν ερωτικές ταινίες τότε, η Δανδουλάκη, ο Φυσσούν, ο Λουκούργος Καλλέργης. Δεν είχαμε άλλο τρόπο να ζήσουμε. Όλο αυτό κράτησε δύο-τρία χρόνια και στο κάτω κάτω ήταν «προσκοπικές». Δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις ερωτικές ταινίες του σήμερα».