«Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα»! (vid)

«Σήκω ψυχή μου δώσε ρεύμα»! (vid)
Η Κάτια Γκουλιώνη δίνει αξέχαστη ερμηνεία στην παράσταση «Σωτηρία με λένε», στο θέατρο «Μικρό Χορν».

Η χορδή αυτή δεν έσπασε ποτέ! Τ’ ακούτε ρε; Ποτέ! Τι πάει να πει όλα τελειώνουν, όλα σωπαίνουν, κάποτε; Εδώ, το κάποτε έγινε πάντα και όταν κάτι δεν σταματά δεν τελειώνει. Αυτή η γραμμή ήταν πάντα ευθεία και δεν λύγισε. Ναι, οι άνθρωποι φτιάχνουν πορείες με εξόδους ασφαλείας, ελίσσονται, υποχωρούν, προχωρούν, βρίσκουν εναλλακτικές… Όχι εδώ. Το πρόσωπο αυτό πήρε τον ανήφορο και τράβηξε την ανηφόρα. Με σημαίες; Ναι. Με ταμπούρλα; Ναι. Με τον Θεό και τη φωνή προστάτη προχώρησε και δεν έκανε πίσω για κανέναν. Αγέρωχη και με το κεφάλι ψηλά, κι ας έβρεχε, κι ας φυσούσε λυσσασμένα, κι ας τη δάγκωναν τα δίποδα σκυλιά, κι ας έπεφταν οι σφαίρες χαλάζι, κι ας ήταν συννεφιασμένη η Κυριακή. Στο ασπρόμαυρο γεννήθηκε και στο γκρίζο μεγάλωσε. Κι αν ήθελε χρώματα έριχνε τη φωνή και έπιανε το ουράνιο τόξο των λουλουδιών. Γι’ αυτό και από το στόμα της έβγαιναν ατσάλινα πουλιά και παρατηρούσαν πώς «δένεται» το ατσάλι του κόσμου τούτου. Όσες ήταν οι πληγές, σωματικές, ψυχικές, τόσες ήταν και ήταν φτερουγίσματα της φωνής. Φυσικά και κάποιοι θέλανε να σπάσουν τη χορδή. Δεν τα καταφέρανε. Ούτε ο καρκίνος δεν νίκησε τη Σωτηρία Μπέλλου. Κι αν όλα αυτά είναι μια τεράστια συναισθηματική έκρηξη, μία είναι η αιτία: η παράσταση «Σωτηρία με λένε». Το έργο είναι αφιερωμένο στις Σοφία Αδαμίδου, Ντίνα Κώνστα.

Τα παντοτινά λόγια της Σοφίας Αδαμίδου


Το έργο βασίζεται στο κείμενο της Σοφίας Αδαμίδου. Η συγγραφέας έφυγε από τη ζωή το 2021, αλλά τα λόγια της μένουν, θα ναι πάντα εδώ και θα ψάχνουν τους κατάλληλους ανθρώπους. Η Σωτηρία Μπέλλου ήταν ένας απ’ αυτούς. Το «Σωτηρία με λένε» αφορά τη μεγάλη τραγουδίστρια, τη ζωή της. Βρίσκεται στο νοσοκομείο και την επόμενη μέρα θα εγχειριστεί. Η επέμβαση πρόκειται να της στερήσει τη φωνή και αυτό είναι κάτι δυσβάσταχτο γι’ αυτήν. Ξαπλωμένη στο κρεβάτι του δωματίου της σηκώνεται και αρχίζει να φωνάζει, να μιλά, να μιλά και να αφηγείται τα επεισόδια της ζωής της. Σε αυτό το σημείο τα λόγια της Αδαμίδου βρίσκουν την Κάτια Γκουλιώνη. Όχι, δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτόν τον ρόλο. Είναι ο ρόλος! Η σκηνή του θεάτρου (Μικρό Χορν) μεγαλώνει, απλώνεται, γίνεται αστέρι με αμέτρητες ακτίνες που καλύπτει κάθε σπιθαμή του χώρου και της ψυχής των θεατών. Η ΜπέλλουΓκουλιώνη δηλαδή- σου μιλά, σου εξομολογείται, σε αρπάζει και σε καθηλώνει στη θέση σου. Στέκεται μπροστά σου, στα μάτια σε κοιτά και σου λέει τώρα θα με ακούσεις. Όταν η αφήγηση τελειώνει, εσύ χειροκροτάς. Τι άλλο να κάνεις; Τα λόγια δεν μπορούν να βγουν. Η Γκουλιώνη πήρε όλο το ατσάλι!

Η φωνή της μες την καρδιά μας


Η παράσταση πετυχαίνει τον σκοπό της όταν σε αγγίζει τόσο βαθιά. Η Γκουλιώνη έχει βρει και έχει κατανοήσει τα δυνατά και αδύναμα στοιχεία της Μπέλλου, έχει έρθει πάρα πολύ κοντά με τον άνθρωπο Μπέλλου και αυτό της δίνει την ακαταμάχητη αμεσότητα, τη ζωντάνια και την εγκαρδιότητα που χρειάζεται. Ο Γιώργος Παπαγεωργίου υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη διασκευή-δραματουργική επεξεργασία. Αν και η Γκουλιώνη σαρώνει στη σκηνή, εντούτοις υπάρχει μέτρο και έλεγχος στον ρυθμό της αφήγησης. Πέρα απ’ αυτό, η επιλογή της ζωντανής μουσικής (παίζουν οι μουσικοί Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης) και τον χαρακτήρα μεγεθύνει και τον συμπληρώνει όπως πρέπει. Μας κάνει να δούμε αυτό που έχει μείνει στην καρδιά μας, τη φωνή της. Την ίδια λειτουργία, αλλά στο πιο ανθρώπινο κομμάτι, έχει και η συνύπαρξη με τη νοσοκόμα (Ιωάννα Μονέδα). Οι φωτισμοί του Χάρη Δάλλα συνοδεύουν αποτελεσματικά την Γκουλιώνη. Πότε την «αγκαλιάζουν», πότε την «προσγειώνουν» στη σκληρή πραγματικότητα. Τα σκηνικά-κοστούμια του Πάρι Μέξη σε μεταφέρουν στον πραγματικό χρόνο που νοσηλεύτηκε η Μπέλλου. Το «Σωτηρία με λένε» στα δίνει όλα! Συγκίνηση, διασκέδαση, προβληματισμό και νοσταλγία για κάτι που θα ναι πάντα δίπλα σου χωρίς υλική υπόσταση. Η παράσταση θα παίζεται μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου και δεν πρέπει να τη χάσετε!

Ταυτότητα παράστασης

«Σωτηρία με λένε», στο θέατρο «Μικρό Χορν» [έως 5/2]

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Σοφίας Αδαμίδου και της Ντίνας Κώνστα.

Συγγραφέας: Σοφία Αδαμίδου
Σκηνοθεσία-Διασκευή & Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παπαγεωργίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης
Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας
Στο ρόλο της Σωτηρίας η Κάτια Γκουλιώνη
Στο ρόλο της νοσοκόμας η Ιωάννα Μονέδα.
Παίζουν οι μουσικοί: Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Αλέγια Παπαγεωργίου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00, Κυριακή 18:00.

Εισιτήρια: από 14 ευρώ.