Η λίστα των φοιτητών που η χούντα είχε δώσει εντολή να μην πάρουν πτυχίο: Δαμανάκη, Τρέμη, Αλαβάνος, Τσίμας μεταξύ άλλων

Newsroom
Η λίστα των φοιτητών που η χούντα είχε δώσει εντολή να μην πάρουν πτυχίο: Δαμανάκη, Τρέμη, Αλαβάνος, Τσίμας μεταξύ άλλων
Ένα απόρρητο έγγραφο εστάλη από την ΕΑΤ-ΕΣΑ στις 21 Δεκεμβρίου 1973 στο Υπουργείο Παιδείας με το οποίο έδινε διαταγή να μην πάρουν πτυχίο συγκεκριμένοι φοιτητές.

Ένα μήνα μετά από τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου, το καθεστώς της χούντας συνέχιζε ανενόχλητο τη δράση του. Μάλιστα, σαν σήμερα, στις 21 Δεκεμβρίου 1973 εστάλη στο Υπουργείο Παιδείας ένα απόρρητο έγγραφο, με το οποίο δινόταν η εντολή να μην πάρουν πτυχίο κάποιοι «στιγματισμένοι» από το καθεστώς φοιτητές.

Μετά το πραξικόπημα της 25ης Νοεμβρίου, στο τιμόνι της χώρας βρισκόταν ο δικτάτορας Δημήτρης Ιωαννίδης, ο οποίος εφάρμοσε στρατιωτικό νόμο. Το νέο καθεστώς ήταν ακόμη σκληρότερο καθώς ο «σκύλος της ΕΣΑ», όπως τον αποκαλούσαν, τρομοκρατούσε τους πάντες.

Σύμφωνα με τη «Μηχανή του Χρόνου» στο στόχαστρο του Ιωαννίδη, ήταν κυρίως οι φοιτητές και όσοι είχαν πρωταγωνιστήσει στις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου. Τον πρώτο λόγο φυσικά είχε η «αγαπημένη» του στρατιωτική αστυνομία ΕΑΤ – ΕΣΑ που στις 21 Δεκεμβρίου 1973, απέστειλε απόρρητο έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας.

Δινόταν διαταγή να απαγορευθεί η χορήγηση «παντός είδους πιστοποιητικού σπουδών» σε 79 φοιτητές, τα ονόματα και τα στοιχεία των οποίων αναφέρονταν αναλυτικά σε 10 συνημμένες σελίδες. Το απόρρητο έγγραφο έστελνε ο ταγματάρχης Αναστάσιος Σπανός, που τότε ήταν διοικητής της ΕΣΑ και το υπέγραφε ο λοχαγός Πεζικού Βασίλειος Πολύζος. Εκτός από το υπουργείο Παιδείας κοινοποιήθηκε επίσης και στο Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της ΕΣΑ.

Από τους συνολικά 79 φοιτητές οι 27 ήταν της Νομικής, 9 της Ιατρικής, 9 της Φυσικομαθηματικής, 7 της Οδοντιατρικής, ένας της Φαρμακευτικής, ένας της Φιλοσοφικής, 16 του Πολυτεχνείου, τρεις της Ανωτάτης Εμπορικής, τρεις της Παντείου, ένας της Γεωπονικής, ένας της Βιομηχανικής Πειραιά και ένας της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων.

Έγγραφο χουντα

Η λίστα με τους «κομμένους» φοιτητές

Ανάμεσα στους φοιτητές στους οποίους απαγορεύτηκε η έκδοση πιστοποιητικού σπουδών: Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που υπήρξε δραστήριο στέλεχος των Φοιτητικών Επιτροπών Αγώνα του Ε.Μ.Π. Η Μαρία Δαμανάκη, πρώην βουλευτής που ήταν και μία από τους τέσσερις εκφωνητές στη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων του Πολυτεχνείου. Η κορυφαία και διεθνώς διακεκριμένη καθηγήτρια στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π Αντωνία Μοροπούλου.

Η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη που πρωτοστάτησε στην κατάληψη της Νομικής και βασανίστηκε από τη χούντα. Οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη, που τότε σπούδαζε στο Οικονομικό της Νομικής και Γιώργος Φιλιππάκης που κατά τη διάρκεια της εξέγερσης ήταν στην Ομάδα Περιφρούρησης του Πολυτεχνείου και αργότερα μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη των βασανιστών.

Στην λίστα συμπεριλαμβάνονται γνωστά ονόματα της δημοσιογραφίας και της πολιτικής στα χρόνια της μεταπολίτευσης: Παύλος Τσίμας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Κώστας Λαλιώτης, Αλέκος Αλαβάνος, ο επιχειρηματίας Γιώργος Βερνίκος και το ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καλούδης.

Τα περισσότερα έγγραφα του αρχείου της διαβόητης υπηρεσίας «εξαφανίστηκαν». Το συγκεκριμένο έφερε στην επιφάνεια πριν από πολλά χρόνια ο πολιτικός και συγγραφέας Ανδρέας Λεντάκης, ο οποίος κατά την περίοδο της χούντας φυλακίστηκε επί 4 χρόνια, του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια και υπέστη φρικτά βασανιστήρια.

Λίστα φοιτητές